Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U odbranu Muderrisa stalo cijelo radikalno krilo SDA. U odbranu Mijatovića – samo njegov savjetnik

Cijelo ono najradikalnije krilo SDA, zajedno s vrhom Islamske zajednice BiH stalo je danas u “odbranu” Nezima Halilovića Muderrisa.

Ono što fildžan-državnici i ulema navode u odbranu Muderrisa ustvari je sama potvrda ksenefobičnosti njegovih izjava na račun Vojina Mijatovića.

Naime, Mijatović je pažnju Muderrisa privukao izjavom da ne treba napadati SFF zbog očitog propusta sa promocijom četničkog filma. Za Muderrisa je to bio dokaz da je Mijatović ustvari agent BIA-e i da je tu da ugrozi Bošnjake.

Muderrisu je na ksenofobični i radikalni status odgovorio Mijatovićev savjetnik Fadil Mandal kazavši da je Muderris radikal koji je islamizirao Armiju RBiH igrajući važnu ulogu u SDA-ovoj nakani da se Bošnjacima ogadi multietnička i građanska BiH.

Nakon što je Mandal, očito, svojim perom pogodio u sridu, upalila se radikalna propagandna mašinerija.

U Muderrisovu odbranu tako su se digle sve botovske mreže, a predvodi je osuđeni respiratorski kleptoman i crnolistaš Fadil Novalić, radikalni predstavnik tuzlanske SDA Muamer Zukić, a na kraju se o riječima Fadila Mandala oglasio i sam reis Husein ef. Kavazović.

Ne čudi da je Mijatović na meti SDA, jer on predstavlja ono čega se oni najviše plaše – multietničke BiH. Jer, nije kompenzacioni Srbin SDA Čedomir Lukić nikada organizirao Dan državnosti BiH u Banjoj Luci niti se za bosanstvo i bošnjaštvo borio u RS.

No, čudi da je u Mijatovićevu odbranu stao samo njegov savjetnik – koji i nije ni član SDP-a – dok cijeli SDP šuti?! Jer, u cijeloj priči Mijatović je kao persona nevažan. Važna je ideja SDP-a u kojoj je Mijatović samo primjer razbijanja unaprijed postavljenih etničkih koordinata.

Ali izgleda da ni drugovi više ne vjeruju u svoju ideju ili neće da se zamjeraju ulemi, pa ni kad im udari na jednog od njih.

Raport.ba