Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U Srebrenici obilježena 31. godišnjica stravičnog zločina nad bošnjačkim civilima

Polaganjem cvijeća na mezarju kod Bijele džamije u Srebrenici i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković obilježili su danas 31. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.

Historijski čas prisutnima je održao Amir Kulaglić. On je sin ubijenog policajca Safeta Kulaglića koji je ubijen na današnji dan 1992. godine.

“Ponovo smo tu da podsjetimo na monstruozni zločin. Zločin bez kazne koji su počinile naše komšije. Moj otac je živio u stanu preko puta zgrade starog MUP-a.

Došli su i tražili mu pištolj, jer je on bio policajac u penziji. Ubili su ga u zgradi stare policije”, rekao je Kulaglić.

Poručio je da nikada neće zaboraviti svoje najmilije koji su na današnji dan ubijeni i spaljeni u svojim kućama.

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić ističe kako za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Ubijeni Bošnjaci su mislili da im komšije neće učiniti ništa jer nisu imali razlog da ih ubiju. Mi smo danas ovdje da se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe sjetimo svojih komšija i rodbine.

Naša želja je da se nikad i nikome ne dogodi ovaj zločin”, kazao je Fejzić.

Prema svjedočenjima preživjelih, 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice su srpski vojnici zapalili desetine kuća. U zapaljenim kućama izgorjelo je 12 osoba. Još 18 ih je ubijeno u centru grada.

Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće, Žabokvica te u blizini naselja Skelani, prenosi FENA.

Raport.ba