Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U toku deportacija migranata iz Hrvatske u BiH

Grupa od 93 migranta se nalazi na graničnom prelazu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Izačić kod Bihaća, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mustafa Ružnić, predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona, 31. marta.

U toku je deportacija migranata i oni će, kako je rekao, biti smješteni u Privremeni prihvatni centar Lipa, udaljen tridesetak kilometara od Bihaća.

Prema njegovim riječima, 30. marta je u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske stiglo oko 80 migranata koji su pod pratnjom pripadnika Granične policije upućeni u Centar Lipa.

“Zatražio sam od Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima i Vijeća ministara BiH informaciju o kojim migrantima se radi i zbog čega su iz Hrvatske izmješteni u BiH”, kazao je Ružnić za RSE, dodajući da odgovor još nije dobio.

Iz Službe za poslove sa strancima nije dogovoreno na upit Radija Slobodna Evropa o dolascima migranata iz Hrvatske.

Istovremeno, iz Ministarstva sigurnosti BiH za RSE je rečeno kako prema sporazumu o readmisiji između BiH i Hrvatske na granični prijelaz dovoze nelegalne migranta.

“To je redovna procedura i to je ono što mi radimo prema Srbiji i prema Crnoj Gori, prema sporazumu s tim zemljama, a oni ih dalje vraćaju prema zemljama koji ih vraćaju prema drugim zemljama”, kazao je Admir Malagić, portparol Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske nije odgovoreno na upit RSE o kojim migrantima se radi.

U Privremenom centru Lipa je smješteno oko 150 migranata. Ovaj centar vodi Služba za poslove sa strancima BiH.

Ovaj centar je opremljen i u njemu može biti smješteno oko 1.500 migranata.

Raport.ba