Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ubrzani radovi na infrastrukturnim projektima u Brčko distriktu BiH

Na području Brčko distrikta BiH u toku je realizacija 40 značajnih infrastrukturnih projekata.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić obišao je radove sa saradnicima na izgradnji infrastrukturnih projekata u mjesnim zajednicama Bukvik, Rašljani i lokaliteta Kladje.

Regionalni put

Prilkom obilaska radova na cesti Bukvičko brdo na dionici regionalnog puta Brčko – Cerik, koji su započeli proteklog mjeseca, šef Odjeljenja za javne poslove Ratko Stjepanović rekao je da radovi teku ubrzanom dinamikom i da se  završetak očekuje polovinom sljedećeg mjeseca.

“Radovi na rekonstukciji ceste Bukvičko brdo su u poodmakloj fazi i očekujemo da izvođač radove privrede kraju u narednih 45 dana i da će saobraćaj početi nesmetano da se odvija polovinom sljedećeg mjeseca.

Urađen je značajan dio posla i nadamo se da će vremenski uslovi pogodovati kako bi nesmetano završili ovaj značajan infrastrukturni projekat za Brčko”, rekao je Stjepanović.

U toku su radovi na izgradnji lokalnog puta Rašljani – Srebrenik. Vrijednost radova iznosi 760.000 KM u čijoj se blizini gradi i riječni most koji je od velikog značaja za stanovnike Rašljana za obavljanje svakodnevnih poslova.

Izgradnja mosta

“Nakon izgradnje mosta uslijedit će radovi na iskopu i nasipanju puta do opštine Srebrenik koji bi u budućnosti trebao postati regionalni put koji će povezivati Brčko distrikt sa Srebrenikom. Nadamo se da će i sa druge strane iz opštine Srebrenik uložiti određene napore kako bi se ova dionica spojila”, dodao je Stjepanović.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prilikom obilaska radova na izgradnji riječnog mosta u Rašljanima, te izgradnji regionalnog puta koji će to mjesto povezivati sa Srebrenikom istakao je da je ovo veoma značajan kapitalni projekat zbog privrednog razvoja južnog dijela Distrikta.

“U kratkom vremenskom periodu se radi na nekoliko putnih pravaca u vrijednosti od oko šest miliona KM čija ukupna dužina iznosi oko osam kilometara asfalta.

Ruralni turizam

Izgradnjom ovog puta smanjio bi se i broj saobraćajnih nesreća i veoma bi značilo za razvoj ruralnog turizma u južnom dijelu Distrikta jer će ova dionica povezati Brčko sa Tuzlanskim kantonom”, istakao je Nišić.

I problem sa vodosnabdijevanjem u mjesnoj zajednici Rašljani uskoro će biti riješen, a prilikom obilaska radova na izgradnji vodovoda, čija dužina iznosi oko 5,5 km, navedeno je kako vrijednost tih radova iznosi oko 1,4 miliona KM.

U okviru izgradnje vodovoda gradi se i rezervoar čija zapremina oko 100 kubika i realizacijom tog projekta uveliko će biti olakšan život stanovnicima u Rašljanima, a završetak radova očekuje se do kraja godine.

Raport.ba