Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Udruženje žrtava genocida zatražilo od Christiana Schmidta da smijeni Lidiju Bradaru

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, uputilo je zahtjev visokom predstavniku Christianu Schmidtu da smijeni Lidiju Bradaru s pozicije predsjednice Federacije BiH.

Udruženje žrtava genocida uputilo zahtjev Schmidtu

Također, traže da joj bude zabranjeno obavljanje svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Navode da je Bradara 10. marta 2023. u televizijskom intervjuu ponovila stav  kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića, zaključivši da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu.

Također, navela je, kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”.

Bradara pokazala drskost

Iz udruženja naglašavaju da je Bradara, kao jedna od visoko pozicioniranih osoba u vlasti BiH od uspostave Dejtonskog  mirovnog  sporazuma, morala znati da afirmacija i glorifikacija  pravosnažno  presuđenih zločinaca od MKSJ/MRMKS predstavlja potkopavanje i protiv zakonito djelovanje u okviru Dejtonskog sprazuma i podrivanje djelovanja međunarodne zajednice u cilju postizanja mira i pomirenja u BiH i bivšoj SFRJ, da je afirmacija i glorifikacija ratnih zločinaca kažnjiva shodno KZ BiH i F/BiH, posebno nakon intervencije Visokog  predstavnika  iz 2021. u pogledu zaštite od negiranja presuda međunarodnih i domaćih presuda.

“Gospođa Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca, iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i međunarodna javnost  su osudili  njezinu djelatnost. Pozivamo Vas, da odmah iskoristite Vaša ovlaštenja i da smijenite Bradaru sa svih državnih i političkih funkcija i da joj zabranite politički angažman”, saopćeno je iz Udruženja.

Raport.ba