Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Uhapšeni u Sky predmetu ‘Kamen’ na ispitivanju u Tužilaštvu BiH. Osumnjičeni za trgovinu drogom i oružjem

Nakon hapšenja i pretresa usmjerenih na veći broj osoba sa područja Busovače, Zenice, Tešnja, Maglaja, Žepča, Sanskog Mosta i Banje Luke, u okviru akcije kodnog naziva “Kamen”, usmjerene na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, povezan sa neovlaštenim prometom droge i oružja, kao i pranjem novca, tužiteljstvo i policijske agencije nastavljaju istražne aktivnosti.

Dio osumnjičenih ispitan je u SIPA, a dio osumnjičenih je doveden postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.,

U realizaciji akcije učestvovali su SIPA, MUP RS, kao i MUP-ovi KS, SBK, ZDK i USK, a podršku je davala i OSA BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe osumnjičene u okviru istrage, terete se za kontinuirano krijumčarenje većih količina različitih opojnih droga, uključujući speed, marihuanu-skunk i extasy iz BiH prema zemljama EU, kao i iz zemalja zapadne Evrope u Bosnu i Hercegovinu, koju su krijumčarili i na područje Hrvatske, najviše Dalmacije i Istre, pa je u okviru predmeta ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske (USKOK).

Također, osumnjičene osobe pod istragom su i zbog krijumčarenja veće količine oružja iz BiH prema zemljama EU, radi prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje krivičnih djela, a među osumnjičenima je i osoba sa područja Zenice, višestruko poznata agencijama za provođenje zakona u BiH, procesuirana za nedozvoljen promet droge i oružja.

S obzirom da su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni novac stečen krivičnim djelima, između ostalog ulagali u motorna vozila, izvršeni su pretresi i određenih rent a car poduzeća.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o prijedlogu pritvora ili mjera zabrane, kao i daljim aktivnostima u predmetu.

Raport.ba