Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Umro Drago Marić, novinar i utemeljitelj Javnog RTV servisa

Preminuo je Drago Marić, višegodišnji novinar, osnivač Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine i njegov prvi direktor, sudionik mirovnih pregovora u Daytonu, sveučilišni predavač i član uredništva Hrvatske enciklopedije u BiH, javlja Večernji list BiH.

Marić je preminuo u popodnevnim satima u osamdesetoj godini života nakon kraće borbe s teškom bolešću, izvijestili su iz Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH.

Rođen je 1944. godine. Završio je studij filozofije na beogradskom sveučilištu. Dugi niz godina u bivšoj državnoj zajednici bio je dopisnik Politike iz Mostara. Za vrijeme rata je obnašao više dužnosti, a bio je i predstojnik ureda predsjednika Vlade Hrvatske republike Herceg Bosne. Bio je dio izaslanstva hrvatskih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine na mirovnim pregovorima u Daytonu.

Marić je utemeljitelj Javnog RTV servisa BiH i prvi ravnatelj Korporacije, te BHRT-a. Bio je i predavač na studiju novinarstva Sveučilišta u Mostaru. Sudjelovao je u radu Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH, te na nekoliko njihovih projekata među kojima je i nekoliko svezaka Hrvatske enciklopedije u BiH.

Suradnici ga pamte kao iznimno oštroumnog sugovornika, a odlazak ovoga samozatajnog intelektualca predstavlja veliki gubitak za hrvatsku i bosanskohercegovačku zajednicu.

Raport.ba