Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije osudio odnos MUP-a RS i tužilaštva prema Nikoli Morači

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH najoštrije osuđuje odnos pripadnika MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužilaštva prema novinaru Nikoli Morači.

“Upozoravamo na pravo novinara da zaštiti svoj izvor kao i da oduzimanje mobilnog telefona novinara ugrožava i izvor ali i samog novinara.

Napominjemo kako prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da “ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal”.

Podsjećamo i na Član 20 – Povjerljivost izvora informacija, Kodeksa za štampane i online medije u BiH: “Novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to jesu li te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost ili nisu. Novinari će izbjegavati objavljivanje informacija iz anonimnih izvora, čiju relevantnost javnost ne može ocijeniti, osim u slučajevima izvještavanja o temama koje su u interesu javnosti, a za koje se nije moguće pozvati na otvorene i identificirane izvore informacija”.

Ovo je samo još jedan od vidova pritisaka kojima su mediji izloženi u posljednje vrijeme i ugrožava sigurnost novinara i medijska sloboda.

Sve češći zahtjevi brisanja članaka na portalima uz prijetnje tužbama bez argumentiranog objašnjenja i bez demantiranja navoda te najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona.

Pozivamo medije da se udruže u borbi za svoja prava koja im se sve više narušavaju ali i međunarodne organizacije i nadležna ministarstva da pomognu zaštititi medijske slobode bez kojih nema ni napretka društva”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Viječa za štampu i online medije u BiH.

.

Raport.ba