Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vandalizam u Tuzli: Oštećena ograda Sabornog hrama, reagovao gradonačelnik

Na ogradi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli sinoć je nepoznato lice ispisalo neprimjerene grafite.

Vijest o ispisanom grafitu, negativno je odjeknula među građanima Tuzle u kojoj ljudi svih nacionalosti i vjera stoljećima žive zajedno.

“Tako će u Tuzli biti i u budućnosti. Očekujem od nadležnih organa da što prije otkriju počinioca. Gradskim službama sam naložio uviđaj na licu mjesta i pružanje pomoći nadležnima u Sabornom hramu u sanaciji načinjene štete”, poručio je gradoonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

On je najoštrije osudio ovaj i svaki drugi vandalski čin. Pozvao je javnost da se ogradi od svake političke ili neke druge manipulacije ovim vandalskim činom, te podsjetio da “smo, nažalost, svjedoci mnogih ovakvih i sličnih oštećenja brojnih javnih i privatnih objekata”.

“U prethodnom periodu smo već podnosili prijave nadležnim organima protiv nepoznatih počinilaca koji grafitima oštećuju javne i privatne objekte u našem gradu. Tražili smo i ponovo tražimo da se počinioci ovih djela što prije otkriju i procesuiraju kako se oštećenja imovine ne bi ponavljala.

Činjenica da je Saborni hram uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli proglašen nacionalnim spomenikom pod zaštitom Bosne i Hercegovine, čini ovo nedjelo još težim.

Pozivamo sve građanke i građane Tuzle i sve ljude dobre volje da nastave da njeguju kulturu međusobnog poštovanja naših religijskih i drugih razlika, te da afirmiraju kulturu dijaloga i dostojanstven odnos prema svim objektima koji imaju posebno kulturno i duhovno značenje za naše sugrađane, kao i prema svim javnim i privatnim objektima”, zaključio je gradonačelnik Tuzle.

Raport.ba