Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Varhelyi: Prvo povratak u državne institucije, pa tek onda 600 miliona eura

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi oglasio se povodom rasprave Vijeća za vanjske poslove Evropske unije o Bosni i Hercegovini. Kako je istakao, 2021. godina je izgubljena za Bosnu i Hercegovinu zbog malog napretka u 14 ključnih prioriteta na putu EU i sve većih političkih podjela.

– Prvo, radi se na izbornoj i ustavnoj reformi kako bi se osigurala jednaka zastupljenost svih građana, ali rješenje još nije tu. Trebalo bi to hitno pronaći. Drugo, zemlji su potrebne potpuno funkcionalne državne institucije kako bi mogla imati koristi od pozitivne agende EU-a, kako kada je riječ o reformama, tako i u implementaciji ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Postavili smo taj plan kako bismo pomogli regionu da smanji jaz u razvoju sa EU-om i oporavkom nakon pandemije. Plan će direktno koristiti građanima Bosne i Hercegovine, pomoći im u razvoju zemlje i pripremiti je za njenu budućnost u EU.

Krajem prošle godine upozorio sam političke lidere da bez potpuno funkcionalnih institucija zemlja rizikuje da izgubi velike investicije. Pozvao sam predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u državne institucije – napisao je Varhelyi na Twitteru.

Ponovio je da sporazumi sa Evropskom komisijom u vrijednosti od 600 miliona eura mogu doći na red tek nakon povratka u državne institucije i njihovog funkcionisanja u punom kapacitetu. Riječ je o podršci EU za željezničku i cestovnu vezu na Koridoru Vc, uključujući dva projekta koja se nalaze na teritoriji Republike Srpske.

Vijest Varhelyi: Prvo povratak u državne institucije, pa tek onda 600 miliona eura se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus