Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vijeće za štampu i online medije: Tačna informacija je od velike važnosti, kao i breme odgovornosti za svaku napisanu riječ

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini svim medijskim radnicima čestitalo je Svjetski dan slobode medija, podsjećajući javnost na izuzetno važnu ulogu medija.

Naglašavaju kako je tačna, provjerena i blagovremena informacija od velike važnosti, kao i breme odgovornosti za svaku napisanu riječ, na koje su odgovorni novinari naviknuti pišući o korupciji, kriminalu, političkim i brojnim drugim malverzacijama.

“Danas se obilježava 30. godišnjica prvog Svjetskog dana slobode medija, koji je stvoren da podsjeti vlade na njihovu dužnost da podržavaju slobodu izražavanja. Stoga, Vijeće za štampu i online medije u BiH smatra neprihvatljivim nastojanja da se kleveta u BiH ponovo kriminalizira i izražava zabrinutost zbog kontinuiranog rasta i sve češćih tužbi za klevetu protiv novinara. To predstavlja korak unazad i nisu nikakve dobre namjere jer su mediji pokazali spremnost da sami naprave iskorak i da se bore za što više etičke standarde kroz primjenu Kodeksa za štampane i online medije BiH”, navode iz Vijeća.

Naglašavaju kako se u izvještaju Reportera bez granica Bosna i Hercegovina nalazi na 64. mjestu – za tri je pozicije skočila u odnosu na prošlogodišnji rang.

“Reporteri bez granica navoda da mediji u BiH djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Oni se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje.”

“Zbog toga Vijeće za štampu i online medije u BiH, na ovaj Svjetski dan slobode medija, upućuje ponovo poziv svim građanima, da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, budu nosioci borbe za slobodne i odgovorne, profesionalne medije, kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu”, navodi se u saopćenju.

Raport.ba