Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Više od 200 učenika danas predstavlja takmičarske projekte na naučnoj olimpijadi BOSEPO | RTV TK

[ad_1]

Trinaesta BOSEPO naučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu, a više od 200 učenika i njihovih profesora/mentora stručnom žiriju prezentira 110 kandidiranih projekata iz oblasti energetike, okoliša, inženjeringa, IT-a i kratkog filma.

Cilj olimpijade, kako je kazao pomoćnik direktora organizacije BOSEPO i predstavnik BOSEPO-a u evropskoj organizaciji Milset, Jasin Hodžić, priprema mladih za budućnost, kroz popularizaciju nauke i tehnike, za uzrast od 9 do 19 godina.

– Intencija je da nam se na ovom takmičenju pridruži što više osnovaca i srednjoškolaca iz cijele BiH i sve ih pozivamo da dođu na narednom 14. BOSEPO, kako bismo svi više naučili, družili se, upoznavali i uživali u nauci i tehnologiji koja je naša budućnost – kazao je Hodžić.

Također je i predsjednik organizacionog odbora BOSEPO olimpijade Sabahudin Džemić kazao da je cilj takmičenja jačanje ljubavi prema nauci kroz izradu projekata.

– Na ovaj način, teoretsko znanje koje učenici stiču u našim školama realizira se u praktično, što i jeste najveći benefit. Dodatna motivacija za učenike je plasiranje na međunarodna takmičenja na kojima su naši učenici već učestvovali u mnogim državama, u Americi, Indoneziji, Rumuniji itd. Tako je jačala i motivacija kod učenika – rekao je Džemić.

Podršku učenicima pružila je zamjenica direktora “Richmond Park” međunarodne osnovne škole u Tuzli Dina Mehanović Hulusić. Ona je mentor učenicima Harunu Krehiću i Besniku Dačaju koji su osmislili grijalicu na solarnu energiju, ali je tu i za učenike koji imaju projekte iz inženjeringa, IT-a i jedan kratki film.

Njena su očekivanja velika, jer, kako kaže, puno su truda uložili u proces priprema. Izrazila je nadu da će to učenicima biti pozitivno iskustvo i da će se usmjeriti u naučno-istraživački rad.

– Teško je učenike zainteresirati da se bave naukom, ali je na mentorima i profesorima da nauku predstave na zanimljiv i interesantan način i tako kreiraju put za buduće studiranje i zanimanje učenika – rekla je Mehanović Hulusić.

Učenici Harun Krehić i Besnik Dačaj su prezentirali projekt pod nazivom “Solarable”, to je grijalica napravljena od domaćeg, odnosno, kućanskog materijala – limenke, aluminijska folija, kutija za cipele, ventilator od starog računara i manji solarni panel.

Također su učenici na BOSEPO-u predstavili i kratke filmove o energiji, ekologiji, zaštiti okoliša, a bavili su se i socijalnim i društvenim problemima. Oni su u svojim kratkim filmovima, po mišljenju žirija, slali velike poruke te iako mladi, na svojim plećima već nose teret starijih. Njihova snažna i jedinstvena poruka je ‘individualna odgovornost’ za sve što čovjek radi u životu.

Danas 200 takmičara predstavlja svoje projekte stručnom žiriju, a sutra je ceremonija zatvaranja i proglašenje pobjednika.

Oni najbolji imaju priliku da se takmiče na međunarodnim takmičenjima i tako predstavljaju Bosnu i Hercegovina sa svojim dostignućima.

Događaju su prisustvovali i predstavnici ministarstava kulture, sporta, turizma Federacije BiH i Kantona Sarajevo, kao i predstavnici lokalnih zajednica.

(RTVTK/FENA)

Izvor

[ad_2]

Source link