Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vlada KS izdvojila rekordan iznos za naučna istraživanja. Evo šta im je u fokusu

U ovogodišnjem Budžetu Kantona Sarajevo izdvojen je rekordan iznos za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti.

Kako je saopćila Vlada KS izdvojena su sredstva u iznosu od 4.250.000 KM.

Na prijedlog ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade Pavla Krstića, Vlada KS je na posljednjoj redovnoj sjednici donijela i Odluku o utvrđivanju namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku ovoj djelatnosti.

“Ove godine kroz programe podrške smo izdvojili rekordan iznos sredstava za naučnoistraživačku djelatnost, u skladu s principima Vlade KS da se kontinuirano povećavaju budžetska sredstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije. U fokusu su, između ostalog, i mladi istraživači, za čije projekte smo ove godine izdvojili 250.000 KM dodatnih sredstava na ovoj stavci, što je svojevrsna poruka da želimo nastaviti s pozitivnim procesima, stvarati okruženje za mlade ljude koji su budući nosioci razvoja našeg Kantona.Također, ciljevi su nam i jačanje nauke, sinergija između javne uprave, nauke i privrede, nabavka opreme za naučnoistraživačke institucije, te jačanje njihovih međunarodnih aktivnosti”, istakao je ministar Krstić.

Naveo je da je Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj djeltnosti pripremilo ovaj materijal i pribavilo mišljenje Savjeta za nauku koje je bilo pozitivno, te istakao kako će ispuniti svoju zadaću i utrošiti sredstva na način kako zakon nalaže.

Javni poziv za sufinansiranje naučnositraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa bit će objavljen do kraja ovog mjeseca na web stranici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Iz Vlade pozivaju naučnu i akademsku zajednicu, istraživače i inovatore, kao i sve koji žele i smatraju da svojim znanjem, vještinama i angažmanom mogu značajno doprinijeti napretku i jačanju nauke da se prijave na javni poziv.

Raport.ba