Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vlast u BPK optužuje SDA da privrednicima šalje inspekcije kako bi ih isprepadala

Press zastupnika koalicione većine u BPK Goražde (NiP, SDP, Novi početak, Nova politička inicijativa, BH Demokrate)

Vladajuća koalicija u Bosansko-podrinjskom kantonu objavila je saopćenje u kojem ističu da bi SDA i njeni sateliti trebali shvatiti da su opizicija.

Vlast u ovom kantonu čine NiP, SDP, Novi početak, Nova politička inicijativa, BH Demokrate.

“Vrijeme je da Stranka demokratske akcije zajedno sa svojim satelitima prihvati činjenicu da nije dio vlasti kako na nivou BPK-a Goražde, tako ni na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, te da prihvati veoma važnu ulogu kvalitetnog opozicionog djelovanja za uspješno funkcionisanje političkog sistema i što konkretnije rezultate rada izvršne i zakonodavne vlasti”, navode na početku.

Dalje ističu kako SDA pokušava dezinformacijama i poluinformacijama iskriviti stanje u BPK.

“Ali jasnim demantiranjem tek nekolicine ključnih teza koje su navodili, građanima ćemo predstaviti pravu sliku i prikazati stvarno stanje. Jedna od teza koju opozicija koristi jeste nemogućnost ostvarenja predviđenog granta u Budžetu BPK Goražde. Tačno je da je u prvom dijelu raspodjele sredstava od strane Vlade FBiH našem kantonu doznačeno 4,15 miliona KM, ali isto tako je tačno da su Predstavnički dom Parlamenta FBiH kao i Dom naroda usvojili Amandman Vlade FBiH kojim se planira dodatno povećanje koda za podršku nižim nivoima vlasti, pri čemu je politički dogovor da dodatna 4 miliona KM budu doznačena Vladi BPK Goražde, što znači da je u samom startu obezbijeđeno duplo više sredstava za BPK nego što su to planirali oni i sarajevski šefovi konačno svrgnute tehničke ‘respirator’ Vlade”, istakli su.

Kažu da im je problem što ‘šefovima’ ne mogu objasniti zašto nije usvojen izvještaj KCUS-a.

“Ono što je očigledno suštinski problem opozicije jeste to što svojim šefovima ne mogu objasniti zašto izvještaji Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu nisu usvojeni u Skupštini BPK, kao i to što ne mogu objasniti zašto su potpisivali ugovore koje ne mogu ispoštovati, a koji se mjere u milionskim iznosima”, kažu u saopćenju.

Navode kako njima sad predstoji ispravljanje grešaka bivšeg režima.

“Zahvaljujući bivšim premijerima kako kantona tako i Federacije BiH, BPK Goražde je desetak mjeseci dalje od povezivanja sa Sarajevo, a nama predstoji ispravljanje grešaka bivšeg režima.

Nećemo dopustiti da naš mandat obilježe skandali kakvi su obilježili mandate minule vlasti poput trgovine institucijama, pozicija, tenderima i podjelama među stanovnicima.

Za razliku od sadašnje opozicije koja još uvijek zloupotrebljava poluge sistema i, isključivo zarad ličnih i partijskih interesa, vrši represivne napade na goraždansku privredu kroz plejadu neutemeljenih inspekcijskih nadzora, mi se bavimo stvarnim problemima građana i proznalaženjem načina za poboljšanje životnih uslova u našem kantonu. Voljeli bismo da to postane i pravac djelovanja opozicije, a ne očaj poraženih politika”, naveli su saopćenju.

Raport.ba