Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zaimović: Ne može Hrvatica u rukovodstvu imati veća prava od Bošnjaka

Pokušaj Lidije Bradare i Igora Stojanovića, kao izabranih kandidata za rukovodstvo Federacije, da zaobiđu Refika Lendu u odlučivanju ukazuje da nova koalicija Trojka-HDZ želi, u ustavnom sistemu Federacije, Bošnjake svesti na status Ostalih, saopćio je šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH Mirsad Zaimović, a povodom današnjih dešavanja vezano za imenovanje predsjednika/potpredsjednika Federacije BIH.

“Po logici Bradare i Stojanovića, bez njihovih glasova se ne može, a bez Lende se mora. To znači da bi glas Hrvatice i Srbina u rukovodstvu Federacije bio presudan, dok bi Bošnjaci bili svedenii na status Ostalih. Drugim riječima, klubovi Hrvata i Srba bi imali presudan utjecaj u formiranju vlade, dok bi klubovi Bošnjaka i ostalih bili irelevantni.

Radi se o totalnom napadu na Ustav Federacije i poziciju Kluba Bošnjaka, te Lende kao bošnjačkog člana rukovodstva Federacije. Kada bi bilo moguće izabrati Vladu, bez Lidije Bradare, mi ne bismo imali nikakav problem da se vlada izabere i bez Lende. Ali ne može Hrvatica u rukovodstvu imati veća prava od Bošnjaka.

Neka imaju ista prava, kada već HDZ i međunarodna zajednica ne dopuštaju da vladu biramo u Predstavničkom domu. Ili neka predlože amandmane da se vlada bira samo u Predstavničkom domu, mi ćemo glasati za to, makar i ne bili u vladi ovog puta. Ovdje je ključni problem, što Trojka i HDZ žele zapravo napraviti gori sistem od postojećeg. Oni žele da hrvatski član rukovodstva FBiH zadrži svoja prava, a da se bošnjačkom oduzmu. E to ne može, niti smije proći po bilo koju cijenu”, poručio je Zaimović.

Raport.ba