Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zakon o kriminalizaciji klevete u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice NSRS-a

Izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva Republike Srpske (RS), od nekih subjekata u javnosti označene kao namjeravano neprihvatljivo suzbijanje slobode govora, u najavljenom su dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, sazvane za danas u Banjoj Luci.

U međuvremenu su neki mediji prenijeli da će povodom toga u Banjoj Luci danas biti održan protest nezadovoljnih građana i medijskih radnika.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kolokvijalno nazvan ‘zakonom o kriminalizaciji klevete’, tretira klevetu i uvredu kao krivična djela i najavljuje visoke novčane kazne za prekršioce, prema dosad objavljenim informacijama.

Od subjekata iz novinarske zajednice shvaćen je kao propis što može, zajedno sa setom drugih propisa, negativno uticati na slobodu govora medija u tom entitetu. Osim novinarskih udruženja, reagirale su i neke međunarodne organizacije.

Iz Vlade Republike Srpske ustvrdili su da namjeravane izmjene Krivičnog zakonika RS-a ne mogu ugroziti slobodu govora niti dovesti pod udar njegovih odredbi novinare ako kvalitetno rade njihov posao.

Prema službenoj najavi, ovaj zakon je osma tačka predloženog obimnog dnevnog reda za današnju sjednicu Narodne skupštine RS-a.

Vijest Zakon o kriminalizaciji klevete u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice NSRS-a se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus