Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zapad podržao Schmidta u UN-u, Kina i Rusija optužuju da se od BiH pravi kolonija

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije ujedinjeno su podržali korištenje bonskih ovlasti visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH nakon njegovog današnjeg predstavljanja izvještaja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Predstavnik SAD izrazio je posebnu zabrinutost zbog međuetničkih tenzija i secesionističkih pokušaja predsjednika Milorada Dodika nakon što je tražio nadgledanje međuetničke granice policijskih snaga u Republici Srpskoj što dovodi do stvaranja podjela.

Velika Britanija je podržala izvještaj Schmidta o tome kako bi se mogli riješiti problemi u BiH. Oni su također izrazili podršku u pogledu daljnjeg procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana. Međutim, predstavnici Velike Britanije su također izrazili zabrinutost zbog političkih dešavanja u RS, posebno zbog poteza predsjednika Dodika, koji je otvoreno zagovarao nezavisnost RS i govori o pripajanju Srbiji.

Francuska je pozdravila formiranje Vlade nakon osam godina političke krize. Vlada je formirana nakon izbora u novembru 2022. godine, a njen sastav je predstavljen u februaru 2023. godine. Francuska je također pohvalila napore države u borbi protiv korupcije, što je važno za unapređenje vladavine prava i borbu protiv diskriminacije.

SAD su također pozdravile napore BiH u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije. Međutim, također su izrazili zabrinutost zbog dešavanja u Republici Srpskoj. SAD su pozvale sve političke lidere u BiH da sarađuju kako bi se unaprijedila stabilnost, ekonomski razvoj i demokratske vrijednosti u zemlji.

U cjelini, reakcije predstavnika SAD, Francuske i Velike Britanije su pozitivne, a podrška procesu reformi u BiH je ohrabrujuća. Međutim, politička situacija u Republici Srpskoj je i dalje zabrinjavajuća, a predsjednik Dodik predstavlja jedan od glavnih izazova u procesu demokratizacije zemlje.

S druge strane, Kina i Rusija su imale drugačiju reakciju na izvještaj o stanju u BiH. Kina je pozvala na oprez kada je u pitanju uloga specijalnog predstavnika u BiH, navodeći da bi se trebalo poštovati princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Rusija je imala žestok stav i kritizirala zapadne zemlje zbog njihovog odnosa prema BiH. Predstavnik Rusije pozvao je na ukidanje Ureda visokog predstavnika, koji je prema njima bio nelegitiman, i optužio zapadne zemlje da se kolonijalno ponašaju prema BiH.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja izrazio je zabrinutost zbog destruktivnog djelovanja i samostalnih nametanja Christiana Schmidta.

“Posebno smo zabrinuti zbog destruktivnog djelovanja i samostalnih nametanja samoprozvanog visokog predstavnika. Ured OHR-a trebao bi biti zatvoren pod hitno jer samo šteti BiH. Vrijeme je da se građani BiH oslobode ovog poniženja”, dodaje Nebenzja.

Ističe, da stranci od BiH pokušavaju da naprave koloniju.

“I Ustavni sud BiH postao je oruđe u rukama zapadnih centara, prateći koncept OHR-a. 3 od 9 sudija u Ustavnom sudu BiH su stranci. Ovo je primjer kako se ne poštuje suverenitet jedne države u 21. vijeku”, ističe Nebenzja.

“Neću komentarisati tzv. izvještaj samoprozvanog visokog predstavnika. Podvlačimo da Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovao Schmidta za visokog predstavnika. Nema odluke o njegovom mandatu”, zaključio je Nebenzja.

Raport.ba