Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zašto Rusi registruju firme u Sarajevu u toku agresije na Ukrajinu?

Detektor Magazin donosi priču o desetinama Rusa koji su nakon početka ruske invazije na Ukrajinu registrovali firme u Sarajevu.

Među njima je i Igor Časnik, direktor u najvećim ruskim kompanijama za prodaju plina koje su u suvlasništvu oligarha bliskog Vladimiru Putinu, piše Detektor.

Neke banke u Bosni i Hercegovini oklijevaju otvoriti račune firmama sa ruskim vlasnicima zbog straha od sankcija. Tu je i priča o privatniku iz Sarajeva koji pomaže Rusima da registruju firme ali im nudi i dobijanje državljanstva za određenu cijenu. Također ćemo vam pokazati kako smo istražili ove priče.

Istraživanje Detektora otkrilo je da je nakon početka ruske invazije u Sarajevu registrovano više od 30 kompanija u kojima su vlasnici Rusi. Tokom razgovora postavljeno im je pitanje zašto registruju firme u Sarajevu – da li bježe od mobilizacije, žele skloniti svoj kapital iz Rusije ili vjeruju da mogu pomoći svojoj zemlji da preko BiH izbjegne sankcije koje su joj nametnute zbog napada na Ukrajinu.

U ovoj emisiji govori se i o najčešćim načinima na koje Rusija širi dezinformacije o ratu i kako koriste medije i društvene mreže.

Novinare je zanimaloi koje od ovih dezinformacija dospijevaju do BiH i kakve efekte imaju. Govorit će se i o jačanju ruskog uticaja kroz otvaranje konzulata ove zemlje u Banjoj Luci. Ukrajinski predstavnik u Sarajevu u razgovoru objašnjava šta ga od ruskog djelovanja zabrinjava u Bosni i Hercegovini.

Vijest Zašto Rusi registruju firme u Sarajevu u toku agresije na Ukrajinu? se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus