Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zukan Helez na Fakultetu političkih nauka: Bit ćemo 33. članica NATO saveza

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je da će BiH postati 33. država članica NATO saveza.

Helez je to kazao u obraćanju studentima Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija i Odsjeka politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Naglasio je da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji nema alternativu. U složenim političkim i sigurnosnim okolnostima kakve vladaju u Europi, ali i svijetu, samo NATO može ponuditi učinkovit sigurnosni kišobran za sve građane naše zemlje, konstatirao je.

“Čvrsto vjerujem da velika većina naših građana podržava vrijednosti koje možemo očuvati članstvom u NATO-u. Za to su se već deklarirala nadležna politička tijela države. Finska je postala 31. članicom, a Švedska je trenutno na čekanju. Uvjeren sam da ćemo mi biti 33. članica NATO-a”, Helezove su riječi.

On je uvjeren da će u cijeloj zemlji ipak prevladati politika koja u prvom redu ima interes cjeoklupnog stanovnišva BiH.

Heleza su na Fakultetu političkih nauka dočekali dekan Sead Turčalo, prodekan za nastavu Elvis Fejzić, šef Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija Mirza Smajić i šef Odsjeka politologije Elmir Sadiković.

Oni su pohvalili dosadašnju saradnju Ministarstva odbrane i Fakulteta političkih nauka, koja se temelji na programima što spajaju akademske standarde s praktičnim iskustvima na polju obrane i sigurnosti.

Sagovornici su se saglasili da je zajednički interes da međusobna saradnja bude dalje proširena te da bi posebno mogla doći do izražaja pri formiranju budućeg vojnog koledža u BiH, za koji postoji interes kako u zemlji tako i u inozemstvu.

U uvodnom izlaganju, ministar Helez je predstavio aktuelne izazove s kojima se danas suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Posebno je govorio i o brojnim međunarodnim susretima u kojima je sudjelovao kao ministar odbrane, ali i kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH te naglasio značaj savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Istakao je važnost što je uspješno izglasano povećanje vojnog proračuna i podignut materijalni standard pripadnika Oružanih snaga BiH, priveden kraju projekat nove vrlo savremene vojne odore za Oružane snage BiH, kao i dodatne nabavke američkih helikoptera. Kao glavne sigurnosne rizike pomenuo je rat u Ukrajini te kibernetičke i hibridne prijetnje prema BiH.

U obraćanju studentima, Helez je posebno naglasio da mogu biti ponosni na Oružane snage BiH čiji pripadnici svojom osposobljenošću i profesionalizmom stalno pokazuju da ravnopravno rade rame uz rame s pripadnicima vojski najrazvijenijih zemalja. On ih je pozvao da vole svoju zemlju, da rade na svom akademskom razvoju te znanjem i zalaganjem rade na jačanju države Bosne i Hercegovine.

Ministrovoj posjeti Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, uz saradnike, prisustvovao je i šef Ureda ministra obrane BiH Salko Beba.

Raport.ba