Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Žuljević raspršio Novalićeve bajke: Buduće penzionere oštetio, trenutne zaledio u siromaštvu

Nakon što Fadil Novalić nije mogao sakriti svoj bijes što je premijer FBiH Nermin Nikšić objavio statističke podatke, stigao mu je odgovor.

Novalić je, naime, jučer vrijeđao Nikšića jer je naveo neke podatke o visini penzije u FBiH. Sad mu je odgovorio Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Bivši premijer koji je svojom reformom buduće penzionere oštetio, a sadašnje zaledio u siromaštvo ne razlikuje pojam usklađivanje i rast, tako da mu je bolje da šuti i posveti svom drugostepenom sudskom postupku.

Poznat je po morbidnim izjavama da građani previše troše, da se penzioneri trebaju brže amortizovati kroz vrijeme, da ulje nije poskupilo, da respiratori mogu biti za dva pacijenta, da je život lopta šarena…”, rekao je Žuljević.

On ističe da se Novalić treba stidjeti jer je predložio odluku da jedan uposleni vrijedi kao 11 penzionera.

“Zaposlenim pomoć od 1080 KM, a penzionerima 100 KM i treba da se stidi, a ne da ratuje sa ciframa koje ne zna pročitati”, istakao je Žuljević.

On podsjeća Novalića na ogromna poskupljenja.

“Taj isti veliki ekonomski ‘mag’ zaboravlja da je prosječna cijena hljeba prošle godine u ovo vrijeme bila jedna KM, a sada je 1,70 KM. Mlijeko je bilo 1,20 a sada 2,50 KM”, kaže Žuljević.

Dalje ističe kako je Novalić napravio suficit tako što je sve oporezivao.

“Hvali se Novalić podacima o suficitima, a u svom mandatu ostat će upamćen kako je oporezovao topli obrok radnicima. Nije samo dijete u vrtiću oporezovao svojim bajnim reformama.

Tačno je jedino da statistički podaci pokazuju da je minimalna penzija nominalno rasla za 29,5 posto, ali treba naglasiti da je to nominalni rast, jer u isto vrijeme smo imali rast cijena – inflaciju.

Kada se ovaj rast uskladi sa rastom cijena, i to opštim indeksom potrošačkih cijena, onda vidimo da je stvarna ili realna penzija narasla 23,7 KM ili šest posto, što pokazuje koliko je negativno inflacija uticala na ovu skupinu naših sugrađana”, naveo je Žuljević.

Zastupnik SDP-a kaže da se brojke moraju čitati životno, a ne robotski.

“Koliko se god on upirao da postane Facebook relevantan, mora shvatiti da razliku od njega mi ekonomske brojeve čitamo životno, a on robotski kao da su u pitanju mašine, a ne ljudi.

Nažalost, i pored njegovih cifri, penzioneri danas lošije žive i mogu kupiti manje nego prije osam godina, kad se u obzir uzme struktura njihove potrošačke korpe.

Nama konačno trebaju državnici – hrabri, odgovorni, pošteni i stručni političari koji znaju iskreno posmatrati brojeve, provoditi stvarne reforme, i koji neće varati i petljati vlastiti narod bez obzira koliko realnost bila teška“, zaključio je Žuljević.

Raport.ba