Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zvizdić s visokim zvaničnicima američke vlade

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u Washingtonu sa glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i euroazijske poslove u State Departmentu Dereckom Hoganom i sa direktorom Ureda za Južnu i Središnju Evropu pri State Departmentu Martinom McDowellom.

Kako je saopćeno iz PSBiH, razgovarali su o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je u toku finaliziranje formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora. Izrazio je nadu da će nova vlast dati zamah reformama i realizaciji ključnih ciljeva.

Istaknuo je da euroatlantske integracije ostaju glavni vanjskopolitički prioritet. Također da očekuje da će novoformirana vlast ispuniti očekivanja i da će biti progresivnija od prethodne.

Hogan i McDowell su istaknuli da BiH ima veliku podršku SAD. Dodali su da će nastaviti pružati potporu kako bi se osigurali mir i stabilnost zemlje.

Istaknuli su podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH od strane SAD. Naglasili su da SAD žele vidjeti BiH kao funkcionalnu i prosperitetnu zemlju.

Razgovarali su i o aktivnijoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Zaključili su da je neophodno da se počne raditi na ekonomskim pitanjima i poboljšanju života građana.

Time bi se poboljšao standard građana i spriječio odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje.

Raport.ba