Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zvizdić tvrdi: Vijeće ministara će biti potvrđeno, tu nema dileme. Osmorka je stabilna na nivou Federacije BiH

“Odluka Ustavnog suda o zabrani korištenja termina zajedničke institucije je izuzetno značajna zato što je to još jedna potvrda da BiH kao država ima historijski kontinuitet. Ima svoj suverenitet. Istovremeno ovo je jasan pokazatelj. I jasna poruka onima koji su koristeći ovu sintagmu zajedničke institucije imali intenciju da govore o BiH kao sastavljenoj državi”, istakao je u Rezimeu Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kazao je kako je Osmorka stabilna na nivou Federacije BiH.

Teritorijalni integritet

“Sada je potpuno jasno da postoje samo državne institucije. Da jedina BiH kao država ima svoj historijski kontinuitet, suverenitet i teritorijalni integritet. Da su entiteti samo administrativno-teritorijalne jedinice unutar BiH.”

Naglašava da su odluke Ustavnog suda konačne, obavezujuće.

“I dalje za mene ne postoji potpuna logika postojanja. I sadržaja člana 14 u Zakonu o državljanstvu BiH koji onemogućava građanima BiH koji su u međuvremenu uzeli državljanstvo drugih zemalja da vrate svoje matično državljanstvo. Mislim da je taj član diskriminirajući prema građanima BiH. I on je vrlo otežavajući u ponovnom dobijanju državljanstva.”

Na pitanje hoće li biti potvrđeno Vijeće ministara BiH Zvizdić odgovara: “Hoće. U srijedu će na sjednici Predstavničkog doma biti potvrđeno Vijeće ministara BiH. Svi prethodni koraci su završeni. Uprkos negodovanjima Vijeće ministara će biti potvrđeno. I ako bi jedan zastupnik iz SNSD-a bio protiv ovog sastava Vijeća ministara još uvijek postoje 22 zastupnika koalicione većine što je dovoljan broj da Vijeće ministara bude potvrđeno na sjednici u srijedu.”

Tvrdi da nije upitna podrška zastupnice Aide Baručija.

“Ja sam danas imao priliku se vidjeti sa gospođom Aidom Baručija. Dakle nije upitna kao što nije bilo upitno njeno glasanje na Komisiji za izbor Vijeća ministara. Ona je glasala i za izbor mandatara za sastav Vijeća ministara, danas je glasala za izbor ministara i njihovih zamjenika što analogijom govori da će sasvim sigurno njen glas biti za izbor novog Vijeća ministara. U februaru ćemo imati u potpunosti zaokruženu i izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou BiH.”

Osmorka je vrlo, vrlo stabilna na federalnom nivou

O dešavanjima u ZDK-u kaže da u svakoj koaliciji ima takvih dešavanja.

“Ne govorimo o jednopartijskom sistemu. Govorimo o sklopu većeg broja stranaka koje su napravile koaliciju sa željom da ostavre neki napredak i progres i naravno da nemaju isto mišljenje o brojnim temama. To su uobičajene stvari koje se dešavaju unutar svake vlade i ne može se govoriti o bilo kakvom raskolu, a pogotovo ne o tim potpuno proizvoljno definiranim činjenicama ili informacijama da se ne može računati na zastupnike koji dolaze iz Bh. inicijative. Dakle na njih se u potpunosti računa na svim nivoima na kojima su zastupljeni.”

Ističe da se od Vlade FBiH očekuje jedan ozbiljan progres u oblasti ekonomskog razvoja, novih investicija, otvaranja radnih mjesta, kao i ozbiljne reforme.

“U ovome trenutku Osmorka je vrlo, vrlo stabilna kada govorimo o federalnom nivou i ja sam sasvim siguran, bez obzira na najavljene moguće blokade koje određene partije nastoje provesti kada govorimo o imenovanju Vlade FBiH, da će se do kraja februara kompletan proces završiti.”

Zvizdić navodi da nije do kraja zadovoljan svim imenima koja su predložena za ministre u Vijeću ministara.

“O sastavu Vijeća ministara se glasa u paketu i kada na jednoj strani imamo opciju da ostane postojeće, neproduktivno i najlošije Vijeće ministara u dejtonskoj BiH i ako na drugoj strani imamo imenovanje Vijeća ministara koje može donijeti novu energiju, onda naravno biram da glasam za paket novoga Vijeća ministara sa realnim očekivanjima da će napraviti progres u odnosu na trenutno stanje.”

Očekujem da SDA pokaže jedan veći nivo političkog dostojanstva

Ističe da koalicija kojoj i sam pripada ima jasno definisane crvene linije.

“Riječ je o teritorijalnom integfritetu i suverenitetu BiH i riječ je o svim prerogativima koji čine državu BiH. Riječ je o pitanjima kao što su evropske integracije, NATO integracije, državna imovina, socio-ekonomske reforme itd.”

O optužbama da su već unaprijed prodali državu BiH, Zvizdić kaže: “Riječ je o jednom narativu koji nema nikakvo ozbiljno utemeljenje. Riječ je o hipotezama, o pretpostavkama. Bilo bi lijepo da nam neko predoćči gdje je to potpisano, kada je neko nešto dogovorio i rekao u tom smislu. Da li gospodin Dodik ili SNSD ima nešto više od noga što je imao kad su i stranke koje izriču sada to bile u koaliciji s njima? Ili da li HDZ ima nešto više nego što ima sada? Nemaju ništa više.”

Kaže da očekuje da će SDA poštovati načelo parlamentarne demokratije.

“Očekujem zaista jedan veći nivo političkog dostojanstva koje treba da pokaže SDA. U ovome trenutku ona nema koalicioni kapacitet za formiranje Vlade FBiH.”

“Stranke unutar koalicije ideološki mogu biti različite, ali ako govorimo o nekim magistralnim pravcima djelovanja koji su bitni za budućnost BiH mislim da tu nema nikakvih razlika. Niti jedan prioritet neće biti zanemaren”, zaključio je Zvizdić.

Raport.ba