Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zvizdić u Washingtonu s visokim zvaničnicima američke vlade

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u Washingtonu sa glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i euroazijske poslove u State Departmentu Dereckom Hoganom i sa direktorom Ureda za Južnu i Centralnu Evropu pri State Departmentu Martinom McDowellom.

Kako je saopćeno iz PSBiH, razgovarali su o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je u toku finaliziranje formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora i izrazio nadu da će nova vlast dati zamah reformama i realizaciji ključnih ciljeva. Istaknuo je da euroatlantske integracije ostaju glavni vanjskopolitički prioritet i da očekuje da će novoformirana vlast ispuniti očekivanja i da će biti progresivnija od prethodne.

Dereck Hogan i Martin McDowell su istaknuli da BiH ima veliku podršku SAD i da će nastaviti pružati potporu kako bi se osigurali mir i stabilnost zemlje. Istaknuli su podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH od strane SAD-a i naglasili da SAD žele vidjeti BiH kao funkcionalnu i prosperitetnu zemlju.

Razgovarali su i o aktivnijoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i zaključili da je neophodno da se počne raditi na ekonomskim pitanjima i poboljšanju života građana, kako bi se poboljšao standard građana i spriječio odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje.

Vijest Zvizdić u Washingtonu s visokim zvaničnicima američke vlade se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus