Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zvizdić za Raport uoči sjednice Parlamenta BiH: Moguće da će Dodikovi poslušnici krenuti u blokadu

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 22. august i to bi, prema dogovoru lidera vladajućih stranaka, trebao biti početak ispunjavanja evropskih uvjeta.

Na dnevnom redu se pak nalaze tri zakonska rješenja koja su dio 14 evropskih prioriteta, ali nema imenovanja ministra finansija koji treba doći iz reda SNSD-a.

A pitanje je i kakav će stav zauzeti zastupnici Milorada Dodika, s obzirom na to da je protiv njega podignuta optužnica.

Predsjedsvajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić za Raport potvrđuje da su na dnevnom redu tri zakona, od kojih je jedan – onaj o VSTV-u – doživio neke promjene.

“Sjednica PD PS BiH će biti održana 22. augusta. Na dnevnom redu će biti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine koji privlači očekivanu pažnju javnosti imajući u vidu aktuelno stanje u bh. pravosuđu i oblasti vladavine prava, kao i namjeru zakonodavca da se unaprijedi transparentnost i integritet pravosuđa.Nažalost, Zakon je na Vijeću ministara BiH pretrpio određene izmjene kojim se odstupilo od potpunog ispunjavanja EU standarda, tako da će biti neophodno amandmanski djelovati ako zelimo da ispunimo jedan od prioriteta sa evropske agende BiH”, kaže Zvizdić.

Za druga dva zakona iz domena 14 prioriteta (Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH) očekuje da će biti usvojeni.

“To bi bio određeni pomak u preuzimanju pravne stečevine EU”, naveo je Zvizdić.

Što se tiče imenovanja ministra finansija BiH, Zvizdić kaže da on može biti imenovan na nekoj od narednih sjednica Predstavničkog doma na kojoj ce istovremeno biti usvojen i set zakona iz različitih oblasti.

No, ipak su sve oči uprte u SNSD-ove zastupnike. S obzirom na to sa Dodik za svoju optužnicu krivi sve osim sebe, moguće je da krene i s novim blokadama.

Zvizdića to ne bi čudilo.

“Trzavice i blokade su sastavni dio Dodikove politike tako da je moguće očekivati da i poslušni kadrovi SNSD-a počnu, odnosno nastave provoditi antiustavnu i antiinstitucionalnu, u suštini autodestruktivnu politiku koja će najveću štetu nanijeti bh. entitetu RS, a čemu već svjedočimo u posljednjih nekoliko mjeseci”, kaže Zvizdić.

Govori se o tome da bi uskoro na dnevnom redu mogao biti i zakon u sudovima sa fokusom na Ustavni sud BiH i strane sudije. Zvizdić ima jasan stav o tome.

“Očekujem da Vijeće ministara BiH vrlo brzo pošalje u parlamentarnu proceduru Zakon o sudovima BiH jer je to jedan od prioriteta kojim bi pokazali kredibilnost na putu evropskih integracija.

Što se tiče Ustavnog suda BiH, to je izuzetno ozbiljna, stručna i ustavna materija koja, sasvim sigurno, neće biti riješena niti brzo niti na način na koji to predviđaju i predlažu predstavnici političkih partija sa sjedištem u bh. entitetu RS. Činjenica je da je Ustavni sud BiH spomenut unutar 14 prioriteta iz Mišljenja EK za BiH, ali ne u smislu izbacivanja stranih sudija kako to netačno i agresivno predstavljaju u RS.

Naprotiv, akcenat je stavljen na provedbu odluka Ustavnog suda koje su konačne i obavezujuće.

Dakle, strane sudije neće biti izbačene iz Ustavnog suda BiH, a njihov izbor od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava smatram najadekvatnijim i najautoritativnijim načinom njihovog izbora.Osim toga, nikada i ni pod kakvim uvjetima neće biti podržana ideja o etničkom glasanju ili paritetnom sastavu člankva Ustavog suda BiH”, jasan je Zvizdić

On na kraju ističe da istovremeno treba naglasiti da je među 14 prioriteta predviđeno i uspostavljanja pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini, a to znaci uspostavu Vrhovnog suda BiH.

“Ja sam već pokrenuo inicijativu prema Vijeću ministara BiH da se izradi lex specialis Zakon o Vrhovnom sudu BiH.

Ako to u Vijeću ministara ne urade u realnom roku, onda ćemo ispred Trojke predložiti takav zakon, a moguće i druga zakonska rješenja iz oblasti pravosuđa, državne imovine itd.”, zaključio je Zvizdić u izjavi za Raport.

Raport.ba