Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

30 RADNIKA OTPUŠTENO IZ BH. KOMPANIJE: KAŽU MORAJU SE PRILAGODIT PROMJENAMA

Kovačević ističe da je povećanje minimalca na 900 KM jedan od razloga, ali i globalna kretanja u tekstilnoj industriji, što je dovelo do smanjenja proizvodnih kapaciteta kompanije.

Tekstilna industrija je suočena s nelojalnom konkurencijom iz Federacije BiH, gdje je minimalac niži, te istočnih zemalja s manjim minimalnim platama, što je rezultiralo otkazivanjem narudžbi od strane inostranih partnera.

Otpuštanje radnika u proizvodnom pogonu u Foči postalo je neizbježno kako bi kompanija održala optimalnu proizvodnju, prilagođavajući se nepovoljnim uvjetima na evropskom tržištu.

Kovačević naglašava da ova odluka nije povezana s ranije dobijenim sredstvima od Opštine i Caritasa za zapošljavanje, te precizira da su ta sredstva uložena u sanaciju objekta i nabavku mašina, a ne u novčane isplate.

Unatoč izazovima, vlasnik tvrdi da su redovno ispunjavali sve obaveze, plate nikada nisu kasnile, te da su kao stopostotno izvozno orijentisana firma doprinijeli milionima iz Evrope, obučavajući i zapošljavajući radnike bez iskustva.

The post 30 RADNIKA OTPUŠTENO IZ BH. KOMPANIJE: KAŽU MORAJU SE PRILAGODIT PROMJENAMA first appeared on Hayat.ba.

Hayat