Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

APPLE, EXXONMOBIL, FORD, BOEING, DISNEY, FACEBOOK, MICROSOFT SE PRIDRUŽUJU SANKCIJAMA RUSIJI

Ovi potezi, u različitim industrijama i nakon ranijih najava Disneyja, Forda, Mastercarda i drugih, naglašavaju rastući ekonomski danak Rusiji nakon što je njen napad na Ukrajinu pokrenuo velike sankcije zapadnih vlada, prenosi AFP.

ExxonMobil, američka multinacionalna naftna i plinska korporacija, će započeti postepeno povlačenje s divovskog naftnog polja Sahalin na moru kojim upravlja od 1995., izrazivši žaljenje zbog ruske vojnu akcije koja narušava teritorijalni integritet Ukrajine i ugrožava njezin narod.

Američka korporacija posluje u Rusiji u ime konzorcija koji uključuje ruske, indijske i japanske kompanije, što je njihov jedini veliki projekat u Rusiji, nakon što se povukla iz dvaju zajedničkih pothvata tokom prethodne runde sankcija protiv Rusije nakon njezine aneksije Krima 2014.

Potez ExxonMobila uslijedio je nakon ranijih odluka britanske energetske grupe BP i Shella da se povuku iz zajedničkih projekata u Rusiji. Francuski TotalEnergies rekao je da će ostati u Rusiji, ali se suzdržati od ulaganja više novca.

ExxonMobil je naglasio da će “postupkom za prekid poslovanja trebati pažljivo upravljati i usko koordinirati sa supoduzetnicima kako bi se osiguralo da se on izvedi na siguran način.”

Boeing je također saopćio da obustavlja podršku ruskim zračnim prijevoznicima i svojim operacijama u Moskvi, rekavši da je “usredočen na osiguranje sigurnosti naših partnera u regiji”.

Ova odluka bi mogla teško uticati na avioprevoznika Aeroflot, koji leti s Boeingom 737 i 777, a prošle sedmice je objavio da obustavlja letove za Evropu kao odgovor na zabranu letova.

Disney i WarnerMedia su među zabavnim divovima koji su obustavili izdavanje novih filmova u Rusiji, dok su tehhnološki giganti kao što su Facebook, TikTok i Microsoft krenuli u ograničavanje dosega medijskih kuća povezanih s ruskom državom, koje se optužuju za promicanje dezinformacija o invaziji Moskve na Ukrajinu.

General Motors obustavio je izvoz vozila u Rusiju, dok je Detroita Ford saopćio da obustavlja svoje preostale operacije u Rusiji, uključujući proizvodnju komercijalnih kombija.

Hayat