Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Bh. kompanije izvezle tekstila u vrijednosti 1,5 miliona KM


“Uprkos smanjenoj potražnji i mnogim izazovima, izvoz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće ne pokazuje značajan pad, te uspješno održava svoj izvozni kapacitet. Iako najave smanjenja narudžbi postoje, one se za sada nisu odrazile na razmjenu”, ističu iz Komore.

Iz BiH su se najviše izvozili dijelovi obuće, obuća sa đonovima od gume, plastične mase, odjeća i pribor za odjeću, pletena odjeća od sintetičkih vlakana, odijela, kompleti, jakne, sakoi, pantalone, džemperi, kaputi, prsluci, te kombinezoni.

Najznačajniji uvozni proizvodi su goveđe kože, odjeća i pribor za odjeću, pletena ili kukičana odjeća od sintetičkih vlakana, zatim dijelovi obuće, kostimi, tekstilni materijali impregnirani i premazani, obuća sa đonovima od gume i plastične mase.

Iz Komore navode da BiH tekstil, odjeću, kožu i obuću najviše izvozi u Italiju, Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku, Slovačku, Mađarsku, Srbiju i Holandiju, u koje je izvezeno oko 1,4 milijarde KM ove robe.

U vrhu uvoznih zemalja su Turska, Njemačka, Italija, Hrvatska, Srbija, Austrija, Slovenija, Kina, Poljska i Španija, iz kojih je uvezeno oko 1,7 milijardi KM tekstila, odjeće, kože i obuće.

“Ova pozitivna dinamika ukazuje da se industrija prilagođava okolnostima, pronalazi nove tržišne prilike, ali i unapređuje postojeće proizvode kako bi zadržala konkurentnost na međunarodnom tržištu”, konstatuju iz Komore.

Trgovinski odnosi sa Italijom i Njemačkom, kako se navodi, zadržavaju svoju snagu u izvozu, dok se istovremeno bilježi značajan udio uvoza iz Turske.

Business Magazine