Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Bh. mjesto po kojem je nazvan krater na Marsu leži na zlatu?

Općina Jezero u bh. entitetu Repubilika Srpska jedna je od manjih i najnerazvijenijih lokalnih zajednica na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Pažnju javnosti najviše izazvala je jer je krater na Marsu nazvan po ovoj općini, ali je u fokus javnosti dospijevala i po drugim dešavanjima.

Općiina Jezero u bh. entitetu Repubilika Srpska jedna je od manjih i najnerazvijenijih lokalnih zajednica na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Pažnju javnosti najviše izazvala je jer je krater na Marsu nazvan po ovoj opštini, ali je u fokus javnosti dospijevala i po drugim dešavanjima.

Jezero, općiina je koja je nastala Daytonskim mirovnim sporazumom od dijela općine Jajce koji je pripao RS

Po zvaničnim podacima državne agencije za statistiku na tom području je 1991. godine živjelo nešto više od 2000 ljudi, da bi po posljednjem popisu iz 2013. godine taj broj za 1000 manji.

Ova lokalna zajednica je izuzetno nerazvijena. Stanovištvo čiji je broj i manji od zvaničnog ili se bavi poljoprivredom ili radno mjesto ima u susjednom Šipovu ili Mrkonjić Gradu.

Ono što karakteriše ovo područje je neopisiva ljepota. U centru ovog mjesta se nalazi ada na kojoj se nalazi i džamija.

U žižu interesa Jezero je dospjelo kada je krater na Marsu nazvan upravo po njemu.

Međutim, Jezero je pažnju izazvalo i onda kada je ovdje svečano otvoren bankomat.

Ono što ovdašnju javnost trenutno najviše interesuje jesu geološka istraživanja koja su pokazala da su ovdje pronađene veće količine zlata.

Naime, iz kompanije Lykos Balkan Metals su ranije kazali da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero kod Jajca pokazali visoke sadržaje zlata.

“Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata”, priopćili su tada iz ove kompanije te su u ovoj godini najavili investicije na području Jezera od 30 milijuna eura.

Građani su ranije upravo zbog ovog istraživanja iskazali zabrinutost.

Hoće li “zlatna groznica” zahvatiti ovo mjesto koje bi onda od izuzetno nerazvijenog moglo postati sušta suprotnost? Ili je pitanje pod koju cijenu će se to odvijati, odnosno hoće li to značiti i uništenje neopisive prirodne ljepote.

Centralna.ba