Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Brza cesta imat će izniman značaj za sve na području središnje Bosne – Centralna.ba

U Travniku je danas u okviru obilježavanja manifestacije Dani dijaspore održan poslovni forum uz saradnju sa predstavnicima poslovne dijaspore i lokalnim privrednicima.

Načelnik općine Travnik Kenan Dautović je naglasio važnost promovisanja poslovnih susreta i investicija iz dijaspore u cilju socio-ekonomskog razvoja Travnika i šire regije.

“Cilj nam je izgraditi povjerenje sa iseljeništvom, našim ljudima koji borave van granica Bosne i Hercegovine, da znaju da imaju stalnog, pouzdanog partnera u općini Travnik. U prethodnim godinama, aktivno radimo na izgradnji svih pretpostavki za unapređenje poslovnog ambijenta u Travniku, čime želimo omogućiti reinvestiranje u našu zajednicu”, poručio je Dautović.

Ove godine, u Travniku kroz kulturno-zabavne i privredne susrete organizirano je šest dana saradnje sa dijasporom, od čega je današnji dan kulminacija dešavanja, s ciljem umrežavanja lokalnih privrednika i privrednika iz dijaspore.

“Zahvalni smo za saradnju između općine Travnik i USAID projekta Diaspora Invest, gdje smo dobili priliku realizirati upravo dugoročnu viziju saradnje sa dijasporom, a koja se temelji na izgradnji povjerenja i jačanja privrede”, naglasio je pomoćnik načelnika službe za razvoj, privredu i vanprivredu općine Travnik Azem Ejubović.

Tokom poslovnog umrežavanja, prisutnima se obratio i Sanel Helda, investotor iz Švicarske, koji je otvorio firmu “Zeleno zlato” u Travniku. Porijeklom iz Travnika, Sanel je stekao zvanje elektroinžinjera uspješnog u svojoj struci, otvarajući firmu u Švicarskoj, no to ga nije zaustavilo da investira u svoje mjesto porijekla.

„Odlučili smo se za izgradnju solarne elektrane od 2 MW, ali ne namjeravamo na tome stati“, kazao je Sanel.

Pored direktnog ulaganja, dijaspora je bitna karika za jačanje izvoza, poručila je vlasnica “Edika Jusić” iz Minhena, Suada Jusić.

“Kroz dva maloprodajna objekta u Minhenu od preko 1000 kvadratnih metara, aktivno radimo na promociji i predstavljanju bh. proizvoda. Preko 20% asortimana dolazi direktno iz Bosne i Herecegovine, čime se otvara put lokalnim proizvođačima za plasman proizvoda na zapadno tržište”, istaknula je Jusić.

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović je naglasio da je dijaspora Bosne i Hercegovine itekako zainteresovana da nastupi na bh. tržištu.

Obilježavanju manifestacije Dani dijaspore prisustvovao je i Visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je iskoristio priliku da se obrati učesnicima poslovnog foruma dijaspore, te pri tome naglasio da je održavanje veza između BiH i dijaspore korisno za širenje poslovnih mogućnosti i promoviranje investicija, kako u Travniku, tako i širom Bosne i Hercegovine.

Iz USAID projekta “Diaspora Invest” zaključili su da je Travnik kroz Dane dijaspore pokazao na koliko različitih načina se može uključiti dijaspora u razgovore na lokalnom nivou. Također su istaknuli da dobrim pristupom komunikaciji sa svojom dijasporom te kroz ovaj događaj,Travnik pokazuje svojim primjerom da kroz nekoliko strateških koraka lokalne zajednice mogu pokazati drugačiji odnos prema svojim građanima koji su rasuti širom svijeta.

Ministar privrede SBK Sedžad Milanović je kazao da su u skladu sa budžetom i programom rada za ovu godinu planirali određenu saradnju sa dijasporom na način da su usvojili program u kojem su planirali da podstiču ulaganje u kanton i državu, od strane građana u dijaspori kako njihovo ulaganje u privredne subjekte, infrastrukturalne i privredne projekte, tako i u zapošljavanje građana koji su na privremenom radu u inostranstvu na način da će podsticati zapošljavanje radnika koji se budu vraćali iz dijaspore, konkretno iz Zapadne Europe.

Dautović je naglasio da je osnovni zadatak općinske administracije da stvori uvjete za investicije jer bilo koja lokalna zajednica koja nema uvjete ni poslovne zone, koja nema uređene adekvatne prakse, koja nije digitalizirala svoje usluge, te koja ima nepotrebne poreske obaveze, te ona koja nema ljudske resurse koji će raditi sa mogućim investitorima se jednostavno nema čemu nadati.

„Danas je također puštena u rad web platforma koja se zove “travnikinvest.ba” a na kojoj će svi privrednici, ne samo dijaspora već i drugi na domaćem i na engleskom jeziku dobiti sve potrebne informacije o tome šta je to što se nudi u Travniku i zbog čega baš investirati u Travnik, poručio je na kraju Dautović.