Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Cijena bureka ide na 4 KM ili čak više, rasti će i cijene ostalih pekarskih proizvoda i kolača

Cijena ulja je iznad 4 marke, a takav trend poskupljenja slijede i svi ostali materijali koje koriste slastičari i pekare. Zbog toga ovih dana mnogi od njih rade nove kalkulacije cijena i može se očekivati kako će uskoro ponovo doći do rasta cijena.

Kako nam je potvrdio jedan pekar s kojim smo razgovarali, a koji nije želio da mu otkrijemo ime, uskoro će doći do novog rasta cijene proizvoda jer trenutne cijene iz vode u minuse.

-Mi nemamo više prostora za amortizaciju poskupljenja materijala koje koristimo za proizvodnju naših proizvoda. Ostanak na trenutnim cijenama znači i odlazak u minuse, što ne možemo podnijeti. Zbog toga će uskoro npr. burek biti 4 KM ili čak koji fening više, a rasti će i cijena ostalih pita, ali i drugih proizvoda koje svaki dan proizvodimo – govori nam naš sugovornik.

Isto je stanje i kod slastičara, tako da se može očekivati i rast cijena kolača kroz idućih nekoliko dana ili tjedana.

-Čitamo svaki dan prijedloge stručnjaka da se država odrekne dijela akciza na gorivo, ali se to ne događa. Čitamo i o prijedlozima smanjenja PDV-a na osnove životne namirnice, ali se ni to ne događa. Ono što se događa jest da nama cijene ulaznih materijala svakim danom rastu i to traje već mjesecima. Žao nam je što moramo posegnuti za podizanjem cijena naših proizvoda, ali to je neminovno ako želimo nastaviti poslovati – ističe naš drugi sugovornik.

Do kada će društvo moći trpjeti ovakvu situaciju ostaje da vidimo. Država ne poduzima ništa nego se umjesto toga hvali rekordnim iznosima prikupljenog PDV-a kojeg narod plaća od kredita koje je uzeo kako bi preživio mjesec ili godinu.

To sigurno nije put kojim ćemo moći dugo hodati i nadati se dobru, prenosi Pogled.ba.

Centralna.ba