Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Cijene nafte padaju sve niže

[ad_1]

Cijena barela na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje pala 2,41 dolar – na 76,90 dolara. Barel je na američkom tržištu izgubio 2,49 dolara i njime se trgovalo po 73,17 dolara, javlja Reuters.

Tržište je zanemarilo vijest da je u aprilu pala proizvodnja nafte Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), a veću pažnju obratilo na zemlje pod sankcijama, Rusiju i Iran, koje su nastavile da pronalaze tržište za svoju sirovu naftu.

Iranska proizvodnja nafte premašila je tri miliona barela dnevno. Iran je 2021. u prosjeku crpio 2,4 miliona barela, a pod sankcijama je SAD-a od 2018. godine.

Očekivano povećanje kamatnih stopa

Cijene nafte takođe su se našle pod pritiskom kineskih zvaničnih podataka objavljenih u nedjelju, koji su pokazali da je proizvodna aktivnost u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte u aprilu neočekivano pala.

Nejasni ekonomski izgledi u drugim dijelovima svijeta takođe su doprinijeli padu cijena nafte.

Ulagači će smjernice dalje tražiti od očekivanih povećanja kamatnih stopa centralnih banaka koje se bore protiv inflacije, koji bi mogli usporiti ekonomski rast i smanjiti potražnju za energijom.

Očekuje se da će američki Fed danas povećati kamatne stope za novih 0,25 postotnih bodova. Takođe se očekuje da će i ECB podići stope na redovnom sastanku u četvrtak.

Business Magazine