Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

EIB će plasirati oko 400 miliona eura za četiri projekta u BiH

[ad_1]

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je s direktorom odjela Evropske investicijske banke (EIB) za zapadni Balkan i Tursku Matteom Rivellinijem o započetim projektima ove banke u BiH i nastavku buduće saradnje.

Na sastanku je razmatrana dinamika usvajanja Sporazuma o izmjenama i dopunama Okvirnog sporazuma između EIB-a i BiH jer je procedura ranije pokrenuta i traže se načini usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa smjernicama EIB-a.

Sagovornici su se složili da je nužno nastaviti započete projekte jer je u proteklom periodu bilo zastoja u postupku pregovaranja i ratifikacije kreditnih aranžmana EIB-a, ali i dodjele grant sredstava koja prate ove projekte.

Ministar Bevanda naglasio je kako očekuje ubrzanje dinamike u narednim mjesecima jer su pokrenute nužne procedure te je u Parlamentarnoj skupštini BiH okončan postupak ratifikacije za neke sporazume, a Vijeće ministara BiH će na narednim sjednicama razmatrati započete projekte.

Predstavnici EIB-a naglasili su da je u zastoju bilo pet projekata u oba entiteta ukupne vrijednosti oko 50 miliona eura, a očekuje se da se tokom ove godine plasira blizu 400 miliona eura za četiri projekta koji se odnose na zdravstveni sektor, rekonstrukciju željeznica i jedne dionice na koridoru Vc u Republici Srpskoj te projekt vjetroelektrane na Vlašiću u Federaciji BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da će Ministarstvo finansija i trezora BiH obavljati svoj dio aktivnosti redovno kao što je bilo i u prethodnom priodu, a predstavnici EIB-a zahvalili su se na dosadašnjoj saradnji i prokativnom pristupu ministra i službenika Ministarstva koji realiziraju projekte s međunarodnim finansijskim institucijama.

Sastanku je prisustvovala i direktorica Ureda EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrine Friscia.

Business Magazine