Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Finansijska linija za održiv rast u poduzetništvu – BBI banka i Razvojna banka FBiH

[ad_1]

Ova finansijska linija omogućava finansiranje po povoljnim uslovima na period do 10 godina, a namijenjena je mikro, malim i srednjim preduzećima koja su zabilježila pad bruto prometa tokom Covid pandemije, kao i preduzećima u čijem su većinskom vlasništvu žene, mladim preduzećima, te preduzećima u manje razvijenim sredinama – regijama.

BBI banka potpisala je Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća u partnerstvu s Razvojnom bankom Federacije Bosne i Hercegovine, kao dijela Projekta oporavka i podrške kompanijama – poslovnim subjektima u BiH, koji se realizuje iz sredstava Svjetske banke (Međunarodna banka za obnovu i razvoj – IBRD).

BBI banka će kroz ovaj projekt ponuditi finansijsku liniju koja omogućava preduzećima finansiranje po veoma povoljnim uslovima i na period otplate do 10 godina. Ova linija je posebno namijenjena mikro, malim i srednjim preduzećima koja su se suočila sa padom bruto prodaje/prihoda od najmanje 20% u drugom tromjesečju 2020. godine, odnosno tokom trajanja pandemije COVID 19, a u poređenju sa drugim tromjesečjem 2019. godine ili smanjenjem bruto prihoda u tekućoj fiskalnoj godini u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Ukupna vrijednost ovog projekta za BiH iznosi 56 miliona eura, pri čemu je putem BBI banke privrednicima na raspolaganju 9,8 miliona KM.

Ženska snaga održivih poslovnih vrijednosti

Linija finansiranja je dostupna i preduzećima čije su vlasnice žene ili imaju veći broj zaposlenih žena, te mladim preduzećima i preduzećima u manje razvijenim sredinama. Sredstva finansiranja su namijenjena za nove investicije i obrtni kapital.

Više informacija o uslovima apliciranja za sredstva iz Finansijske linije Svjetske banke dostupno je na linku.

Business Magazine