Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Forto zatražio olakšice za profesionalne vozače iz BiH od Europske komisije – Centralna.ba

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u Općini Usora gdje je odao počast poginulim braniteljima 110. brigade HVO-a Usora te se obratio prisutnima.

Milanović je u obraćanju prisutnima govorio o ljepotama Usore i kraja u koji je došao te da nije čuo za ovo mjesto prije 1991. godine. Također, kazao je kako nije želio izazvati negodovanja prilikom svoje posjete BiH i odlikovanjima u Derventi.

Danas je naglasio i da nije želio govoriti o Izbornom zakonu BiH i predstavljanju hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, ali da se na to referisao nakon obraćanja predsjednika HDZ ZDK Ive Tadića.

“Nisam htio isticati to pitanje o predstavljanju Hrvata u Predsjedništvu BiH, a po meni, to je najbolji simbolički dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se nekada drsko odriče. Oni mogu bilo gdje, imaju Hrvatsku, evropsku putovnicu, a to je samo insistiranje na simboličnom položaju člana ili članice Predsjedništva, kojeg bira hrvatski narod, a koji će taj narod i BiH predstavljati. Moramo se pitati zašto Hrvati insistiraju na nečemu što ne nosi fondove i milione. To je stvar časti i ponosa. To mi iz iskustva, govori, da je Hrvatima stalo do države i da žele biti predstavljeni na dostojanstven način”, kazao je Milanović.Kaže da se time govori da su svi spremni živjeti zajedno i da se do uspjeha može doći kompromisom.

“To pokušavamo izgraditi, nekada sa više ili manje uspjeha, ali neću odustati, tako mi svega”, zaključio je Milanović.

Njegov govor je nagrađen velikim aplauzom, a potom su uslijedila dodjele zahvalnica i odlikovanja ljudima koji su pomogli i svojim radom unaprijedili razvoj općine Usora.

U Usori su danas prisustvovali i članovi kabineta Milanovića, Krešimir Zubak, predsjednik HDZ ZDK Ivo Tadić, ministri u ZDK Tanja Radoš-Kosić, Zlatko Jelić i Adnan Sirovica, Mirko Rončević, nalelnici općina Žepče, Posušje, Domaljevac-Šamac, predsjednici GO i OO HDZ, Ermin čehić, direktor za NIR KB Zenica, predstavnici općina Usora, tešanjske bolnice i brojni drugi.