Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj 1 u Jajcu, načelnik Jajca Edin Hozan obratio se pismom menadžmentu ovog preduzeća izražavajući zabrinutost zbog novonastale situacije, tim više što ova kompanija u Jajcu upošljava 160 radnika.

“U uvjerenju da će menadžment ovog preduzeća ipak iznaći rješenje, a obustava biti privremena, ponudio sam pomoć lokalne zajednice u prevazilaženju nastale situacije, kako bi ova fabrika, jedan od simbola općine Jajce, nastavila sa uspješnim poslovanjem u punom proizvodnom i kadrovskom kapacitetu.

Tim povodom danas je u  kabinetu načelnika održan zajednički sastanak sa predstavnicima menadžmetna ovog kolektiva. Sastanku su prisutvovali ministar privrede u Vladi SBK/KSB Nisvet Hrnjić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić, Amila Hadžić v.d. pomoćnik Općinskog načelnika za privredu, Gianmichele Foglia prokurist i komercijalni direktor Grupacije Metalleghe S.p.A. i Jelena Kuridža direktor „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad.

Komplikovani odnosi na tržištu gotovog proizvoda i činjenica da je veliki broj kupaca ugasio proizvodnju, a prevashodno visoka cijena i nedostatak električne energije razlozi su za obustavu proizvodnje, istakli su predstavnici kompanije „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad.

 

Sa željom da ova kompanija i dalje bude garancija egzistencije i razvoja i da ne dođe do otpuštanja radnika, Općina Jajce i Ministarstvo privrede SBK/KSB spremni su pomoći u ostvarivanju kontakata i povezivanju ove kompanije sa Vladom Federacije BiH i resornim ministarstvima, te elektroprivredama BiH i HZHB kako bi se dogovorila cijena električne energije koja bi poslovanje ove firme učinila rentabilnom. U tom pravcu već od danas kreću aktivnosti, a iz kolektiva Metalleghe Silicon, ukoliko uspiju riješti ovaj problem, obećavaju nastavak svoje društveno korisne aktivnosti prema lokalnoj zajednici.

 

Općina Jajce je već i ranijih godina pomagala u iznalaženju rješenja pri dogovorima o formiranju cijena električne energije, a nije izostala ni ažurnost Općinskog vijeća Jajce u donošenju odluka u dodjeli koncesija za ovaj kolektiv. U želji da ovaj sastanak poluči partnerski odnos u traženju rješenja dogovoreno je da investitor Općinu informiše o svojim koracima i planovima, posebno kada je u pitanju sudbina radnika.