Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Inflacija u Argentini blizu 100 posto

[ad_1]

Argentina, koja se godinama bori sa spiralnim rastom cijena, zabilježila je mjesečni rast inflacije od šest posto u januaru, što je bilo u skladu sa prognozama, prenosi Reuters. Godišnja inflacija dostigla je 98,8 posto, što je najviše od hiperinflacije u toj zemlji devedesetih godina.

Galopirajuća inflacija potresla je ekonomiju, primoravajući centralnu banku da poveća kamatne stope na 75 procenata. Vlada lijevog centra predsjednika Alberta Fernandeza pokušava sve da sačuva šanse uoči opštih izbora u oktobru, ali konzervativna opozicija vodi u anketama, jer Argentinci krive vladu za loše upravljanje i štampanje novca.

Vlada Argentine nametnula je ograničenja cijena za mnoge proizvode kako bi obuzdala inflaciju, što su mnogi stanovnici pozdravili, ali ekonomisti sumnaju da to može da riješi problem. Uoči smanjenja cijena, vlada je promovisala svoju politiku kao „rješenje ekonomske krize“.

Predsjednik Fernandez najavio je ograničenje cijena kao program za smanjenje inflacije i postizanje stabilnosti cijena, kako bi se povratila kupovna moć stanovništva, prenosi Deutsche Welle.

Business Magazine