Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Isporuke za Rusiju blokirane. Mediji: Bit ćemo Venezuela s nuklearnim projektilima

POSLOVNI svijet počeo se okretati od Rusije i prije uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, a od njezina početka robni tijekovi i lanci neumoljivo pucaju, što je težak udarac za rusku ekonomiju, donosi danas ruski nezavisni dnevnik Novaja Gazeta.

“Kada su ‘miroljubive ruske rakete’ počele gađati ukrajinske ‘vojne objekte’ u kojima iz nekog razloga žive civili, poslovni svijet se počeo okretati od Rusije”, ironizira “Novaja” u članku “Bit ćemo Venezuela s nuklearnim projektilima”.

Čak i prije potpunog uvođenja sankcija, prijevoz robe u i iz Rusije je praktički stao, kaže menadžer međunarodne logističke tvrtke Uni International, Mihail Bobrišev.

“Međunarodni prijevoznici jedan za drugim otkazuju narudžbe za Rusiju”

Prijevoznici mijenjaju smjer transporta, preusmjeravaju teret u druge zemlje i zaobilaze Rusiju, a gotovo svi otkazuju suradnju ruskim partnerima.

“Međunarodni prijevoznici jedan za drugim otkazuju narudžbe za Rusiju i ne potvrđuju nove”, kaže Bobrišev i dodaje da je “to tek početak”.

“Naši partneri kažu da se ne otkazuju samo pošiljke iz SAD-a, već i iz Kanade i Južne Amerike. Prijevoz za Ukrajinu također je otkazan, ali je to privremeno, iz sigurnosnih razloga. No, prijevoznički bojkot Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini vjerojatno će dugo potrajati”, prenosi Novaja Gazeta riječi Bobriševa.

Napominje da joj je regulator – ruska Savezna služba za nadzor komunikacija, informacijske tehnologije i medija “Roskomnadzor”, pod prijetnjom zatvaranja zabranila vojnu kampanju u Ukrajini nazivati bilo kako drukčije od “specijalne operacije”, što je službeni režimski naziv invazije.

“Sve što Rusiji treba za proizvodnju nafte i plin više im ne dolazi”

Novina navodi da u Rusiju prestaju stizati oprema za naftne i plinske bušotine i razne kemikalije, odnosno sve što Rusiji treba za proizvodnju nafte i plina.

Ili su, primjerice, zapeli američki kombajni koji su trebali doći u Sankt Peterburg. Ta visokospecijalizirana tehnika dizajnirana za žetvu određene vrste žitarica u Rusiji se ne proizvodi, proizvodi ih samo Amerika. Japanski prijevoznik K-Line jednostavno je odbio ići u Rusiju i ponudio iskrcaj u Belgiji.

Prijevoznici vjerojatno bolje od mnogih vide koliko Rusija ovisi o uvozu doslovno svega, kaže se u članku i dodaje da više nije u pitanju samo prestanak uvoza robe obuhvaćene sankcijama.

“Obustavlja se i prijevoz banana”

“Obustavljen je sav prijevoz. Sve do banana. Sad sam razgovarao s kolegom, kaže da 40 kontejnera banana iz Kolumbije i otprilike isto toliko iz Bolivije – neće doći. Nije važno iz koje je zemlje prijevoznik, svi vide da je Rusija pod sankcijama, a sami ne žele pasti pod njih. Već imamo pritužbe da je nemoguće izvršiti prijenos dolara iz Rusije i platiti teret, jer je ruska banka pod sankcijama”, kaže Mihail Bobrišev.

Zaustavljene su i isporuke elektronike i kućanskih aparata u Rusiju pa ruskim pogonima za proizvodnju Boschovih hladnjaka, bojlera marke Ariston i nizu drugih prijeti gašenje, kao i pogonima za sklapanje automobila koji ovise o uvoznim komponentama i rezervnim dijelovima.

“Sve to će se srušiti, vjerojatno ne odjednom, ali rusko gospodarstvo će to uskoro osjetiti”, kaže se u članku.

Dodaje se kako je slaba nada i od pomoći “kineskih drugova” koji bi rado zauzeli mjesto izvoznika koji su okrenuli leđa Rusiji, no tu nadu razbijaju podaci o kontejnerskom prometu posljednjih dana koji pokazuju da se isporuke zaustavljaju i tim smjerom jer u strahu od američkih sankcija prijevoznici odbijaju preuzeti teret iz Kine.

Centralna.ba