Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

IZVJEŠTAJ: BUGARSKO PUTOVANJE UNITED GROUPA

United Group od 2020. godine neprestano jača svoje prisustvo u Bugarskoj i sada je jedan od vodećih pružatelja elektronskih komunikacijskih usluga u zemlji.

AUTOR: CHRIS DZIADUL

Ako njegova nedavno najavljena akvizicija Bulsatcoma dobije odobrenje regulatora, postat će dominantan igrač u sektoru pay-TV-a, s oko 60% pretplatnika.

United Group u vlasništvu BC Partnersa ušla je u Bugarsku akvizicijom Vivacoma (BTC) tokom perioda brzog širenja, kada je također kupila imovinu u Hrvatskoj (Tele2) i Grčkoj (Forthnet). Ubrzo nakon toga također je osigurala Nova Group, jednog od dva vodeća bugarska komercijalna emitera, kao i niz manjih lica, uključujući lokalne TV i internetske operatere Net1 i ComNet.

Dok su akvizicije Vivacoma i Nova Groupa izazvale malo kontroverzi, i predstavljale su najavu dolaska još jednog velikog stranog investitora u Bugarsku – CME, sada u vlasništvu PPF Grupe, i A1 već dobro etabliran – Bulsatcom će gotovo sigurno biti druga priča. I zaista, prije godinu dana bugarski poduzetnik Spas Rusev kupio je Bulsatcom za procijenjenih 120-130 miliona eura, pobijedivši konkurenciju iz PPF Group. Uradio je to kreditom United Groupa, s kojim je bio povezan, a prije toga bio je dioničar Vivacoma. Nedugo nakon toga United Group je kupio mobilne tornjeve Bulsatcoma za 3 miliona eura odbijenih od tog kredita.

U martu ove godine Yettel Bugarska iz PPF Group pozvao je regulatora CPC da zaustavi prodaju Bulsatcomove ključne imovine United Groupu. Četiri mjeseca kasnije i PPF Telecom PPF Groupe i A1 Groupa i njena bugarska podružnica oštro su kritikovali odluku CPC-a da odobri Vivacomovu akviziciju Networks-Bulgaria i nekoliko manjih operatera na osnovu toga da bi to dovelo do tržišne koncentracije.

Situacija je sada spremna za još veće sukobe, pri čemu će se i PPF Grupa i A1 vjerojatno snažno protiviti United Groupovoj akviziciji Bulsatcoma s obrazloženjem da će to ozbiljno ograničiti konkurenciju i izbor kupaca. Ali, CPC bi se mogao oglušiti na njihove žalbe, kao što je to dosad bio slučaj.

U međuvremenu, za United Group akvizicija Bulsatcoma bit će “još jedna važna faza” njene “aktivnosti u Bugarskoj, ključnom tržištu za našu strategiju rasta”.

Ova kompanija također ponovno potvrđuje svoju “predanost da bugarskim potrošačima ponudi proizvode i usluge najbolje kvalitete, te će nastaviti ulagati u infrastrukturu, tehnologiju i sadržaj”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat