Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Kako je Tadija Šarić postao uspješan biznismen u Kini – Centralna.ba

Uspon generativne vještačke inteligencije (AI) i drugih pametnih tehnologija, kao i težnja da se “postane zeleno” će dovesti do porasta potražnje za nekim poslovima u narednih pet godina, a druge će dovesti u opasnost od nestanka.

Nove tehnologije i eskalirajuća klimatska kriza mjenjaju tržište rada “brzinom bez presedana”, navodi se u novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Prema tom izvještaju, do 2027, širom svijeta će biti otvoreno 69 miliona radnih mjesta, ali se očekuje da će 83 miliona biti eliminirano, što će dovesti do neto smanjenja od 14 miliona radnih mjesta.

Njihovi nalazi su uglavnom zasnovani na istraživanju 803 kompanije koje zapošljavaju ukupno 11,3 miliona radnika u 45 različitih ekonomija širom svijeta.

Evo 10 poslova za koje kompanije očekuju da će se najviše razvijati u narednih pet godina, prema izvještaju WEF-a:

  • Specijalisti za AI i strojno učenje
  • Stručnjaci za održivost
  • Analitičari poslovne inteligencije
  • Analitičari informacijske sigurnosti
  • Fintech inženjeri
  • Analitičari podataka i znanstvenici
  • Inženjeri robotike
  • Inženjeri elektrotehnologije
  • Operateri poljoprivredne opreme
  • Stručnjaci za digitalnu transformaciju

Očekuje se da će potražnja za stručnjacima za AI i strojno učenje porasti za 40%, dodajući oko milion radnih mjesta globalnoj ekonomiji u narednih pet godina, jer sve više kompanija koristi AI za automatizaciju procesa i bolje predviđanje potražnje kupaca, između ostalog.

Istovremeno, globalni napori da se smanje emisije CO2, uključujući strože ekološke propise i lokalizaciju lanaca snabdijevanja, dovode do “bogatstva zelenih poslova” u svim industrijama, kao što su stručnjaci za održivost i inženjeri za obnovljivu energiju.

Nije iznenađujuće da su mnoge od najbrže rastućih poslova u tehnološkom sektoru jer je više od tri četvrtine kompanija koje je WEF ispitao reklo da planiraju da usvoje analitiku “velikih podataka”, računarstvo u oblaku, AI i druge nove tehnologije u svojim organizacijama u narednih pet godina.

Coca-Cola, na primjer, koristi AI rješenja da poboljša korisničku uslugu i naruči i eksperimentira sa ChatGPT-om kako bi “poboljšala marketinške sposobnosti i poslovne operacije”, prema svom najnovijem izvještaju o zaradi.

Druge industrije osim tehnologije, proizvodnje i maloprodaje koje bi mogle ostvariti značajan rast broja radnih mjesta zahvaljujući novim tehnologijama uključuju obrazovanje, poljoprivredu i zdravstvo, rekla je Saadia Zahidi, generalni direktor WEF-a, Steveu Sedgwicku i Geoffu Cutmoreu u ponedjeljak na samitu WEF-a u Ženevi, prenosi CNBC.

“Djelomično se to ne događa zato što su to nesigurni, nisko plaćeni, niskokvalificirani poslovi širom svijeta”, objasnila je ona.

“Ovo su poslovi s višom kvalifikacijom i višom dodanom vrijednošću koje omogućava tehnologija u oblastima poljoprivrede, zdravstva [i] obrazovanja.”, dodala je.

Izvještaj WEF-a podsjeća na ranije nalaze Biroa za statistiku rada, koji je također identificirao poslove u oblasti podataka i obnovljive energije kao neka od najbrže rastućih zanimanja u SAD-u u narednom desetljeću.

Analitičari informacijske sigurnosti i znanstvenici podataka pojavili su se na obje liste, kao dva najbrže rastuća zanimanja do 2027. godine i najtraženiji poslovi u narednom desetljeću.

Oba posla, za koja je obično potrebna diploma, imaju šestocifrene plaće: srednja plaća analitičara informacijske sigurnosti u SAD je 112.000 dolara, dok je srednja plaća za znanstvenike podataka 103.500 dolara, prema BLS-u.