Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Moguća nestašica dizela?

Sutra na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj – ona u Rijeci – ne radi jer je još u procesu modernizacije.

Istodobno, dok zabrana uvoza sirove nafte ima snažan međunarodni utjecaj, zabrana uvoza naftnih derivata pokazat će je li Europa bila uspješna u pronalaženju zamjene za ruske prerađene naftne proizvode, piše seebiz.eu.

Hoće li zbog toga biti velikog rasta cijena goriva, posebno dizela, i mogućih nestašica, u programu HTV-a komentirao je stručnjak za energetiku Ivica Jakić.

“Pitanje dobavnog pravca za naftu koja ide naftovodom, i rezultat su derivati koji trebaju biti pušteni na tržište, dovodi u pitanje dva čimbenika – visoka cijena i nestašica. Evropa se pripremila i za taj scenarij, već su pripremljeni dobavni pravci da se Europa snabdijeva naftom – tu je Janaf s hrvatske strane, terminal u Trstu koji snabdijeva austrijsko tržište i Njemačku. Pitanje je koliko će biti dostatan uvoz samih derivata koji se generiraju na Mediteranu. Očekivati je da neće biti velikih nestašica, samo je pitanje po kojoj će biti cijeni.”, kaže Jakić.

“Količina derivata se izmjenjuje naizmjenično s potrošnjom plina. Ako znamo da je najveća potrošnja plina zimi, dizel se najviše koristi u proljeće i ljeto zbog transporta i brodskog prometa. Cijena električne energije stabilizirala se na 148 eura po MW, plin je prati solidno na 58 eura po MW, ali i cijena barela nafte je stabilna – 84 dolara po barelu. Pripreme su bile dostatne za potrebe Europe. S obzirom na situaciju u Ukrajinu i najavljenu ofenzivu krajem mjeseca, cijena i pouzdanost dobavnih pravaca dolaze u pitanje”, istakao je Jakić.

Čak 15 američkih rafinerija je u remontu, francuske rafinerije ne rade zbog štrajka, njemačke rafinerije će smanjiti preradu jer nema uvoza iz Rusije, turske rafinerije se mjesecima pripremaju na moguću krizu…

“Samo je pitanje koliko će prvi val najavljenih ofenziva poremetiti dobavne pravce i kolika će biti potrošnja za potrebe vojne industrije”, zaključio je Jakić.

Centralna.ba