Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

NA SOKOCU PROJEKT VRIJEDAN 160.000 MILIONA EURA

Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica kazao je prošle sedmice da će investicije u dvije solarne elektrane vrijedne 160 miliona eura biti među najznačajnijim projektima za ovu lokalnu zajednicu.

Bjelica je još prošle godine najavio izgradnju solarne elektrane, govoreći kako ova opština za to ima veoma dobre uslove.

Kako je Bjelica kazao, protekle sedmice na Sokocu je počela registracija kompanije za solarnu elektranu za koju će sredstva osigurati litvanska kompanija Solitek preko konzorcija koji čine Litvanija, Poljska i Srbija, a vrijednost projekta je oko 80 miliona eura.

Dodao je i da je za ulaganje u proizvodnju solarne energije na području Sokoca zainteresovan još jedan konzorcij koji čine Njemačka, Španija i Srbija sa ulaganjem od također 80 miliona eura.

Bjelica je proteklih dana razgovarao sa predstavnicima konzorcija koji čine Litvanija, Poljska i Srbija o mogućnostima postavljanja jedne solarne energane do 100 megavata na području opštine Sokolac, te dodao da će razgovori biti nastavljeni i sa drugim zainteresovanim konzorcijem o izgradnji solarne elektrane.

Prema njegovim riječima, za postavljanje solarnih elektrana određene su lokacije na Glasinačkom polju i u Tukovima.

  • Očekujem da će se u narednih nekoliko mjeseci već krenuti u realizaciju ovih dogovora, jer investitori imaju obezbijeđena sredstva i zaokružen ciklus, od proizvodnje solarnih panela, akumulatora i svega potrebnog – naglasio je Bjelica, piše Oslobođenje.

Predstavnik kompanije Solitek za Balkan Rimas Aliukonis je istakao da ova litvanska kompanija proizvodi solarne panele, akumulatore za solarne panele najinovativnije i nove tehnologije u cijeloj Evropi.

  • Vodimo pregovore dvije godine, imamo lokacije i sada imamo rješenje i obezbijeđena sredstva za ulaganje u solarnu elektranu, kazao je Aliukonis.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat