Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Najplaćenija direktorica sadašnjice: Godišnja plata veća od 50 miliona dolara

Safra Kec (Safra Catz) je najplaćenija izvršna direktorica današnjice. Jevrejka je porijeklom i kao šestogodišnjakinja s roditeljima se doselila u Ameriku iz Rumunije.

Po magazinu “Fortune”, njena godišnja plata prelazi 51,5 miliona dolara.

Tako se stvari i odnosi u poslovnom svijetu bitno mijenjaju, pogotovo u IT sektoru. Žene polako, ali sigurno ulaze u tech trku i zauzimaju veoma odgovorne funkcije.

Safra Kec je ime koje godinama unazad možete naći na ranglistama najuspješnijih, najbogatijih, najuticajnijih u poslovnom svijetu. Radi u kompaniji “Oracle” već 22 godine. Od 2001, kada je ušla u glavni korporacijski odbor, njena karijera u “Oracleu” je bila nezaustavljiva. Kec je bankarka i njena specijalnost je investiciono bankarstvo, ali stekla je doktorat pravnih nauka, piše portal Bonitet.com.

Postavljena je za finansijsku direktoricu “Oraclea” 2006. i jedna od obaveza joj je bila da lično odgovara Lariju Elisonu, suosnivaču kompanije.

Po ciframa, njeno postavljenje je bilo pun pogodak i “Oracle” je bilježio samo rast i to dvocifrenim procentima.

Poslije povlačenja Larija Elisona, Kec je postavljena na mjesto izvršne direktorice zajedno sa Markom Hurdom. Nakon Hurdove smrti prije tri godine, Kec je sama na mjestu izvršne direktorice, a ujedno obavlja i posao direktorice finansija.

Safra Kec ne voli da se o njoj piše. Odaziva se na pozive da na fakultetima drži predavanja na teme finansija, ali obraćanje medijima joj nije omiljeno.

U poslovnom svijetu za nju kruži priča da je osoba koja poslove završava do kraja kada ih uzme pod svoje. Inače je u korporaciji “Oracle” prvi “krivac” za sve, kako mediji navode, agresivne akvizicije koje su sprovođene godinama unazad, a bilo ih je preko 130.

Među najuticajnijim je ženama svijeta i često joj postavljaju pitanja o mjestu žena na direktorskim pozicijama u svijetu softvera. Poručila je: “Morate da budete bolje. Morate bolje da radite, duže i da budete glasnije!”

Safra Kec je upravo vanserijski primjer spoja poslovne inicijative i organizacionih sposobnosti. Poslovni kritičari tvrde da ja njenim dolaskom na rukovodeća mjesta u “Oracleu” ova korporacija postala nezaustavljiv gigant.

Jedna od izjava koju je dala “Forbesu” i koja se rado citira je njeno razmišljanje o integritetu i gluposti. Rekla je:

“Činjenica je da se možete oporaviti od gluposti, glupog poteza, ali ne možete se oporaviti ako lažete. Nemojte se plašiti da izgledate glupo, ali nikad ne dovodite sebe u situaciju da trgujete integritetom i pravite kompromise.”

Za YouTube kanal “Clevelend Clinic” dala je kratak intervju o svom radu u “Oracleu” i softverskom svijetu. Na pitanje kako je biti šef u takvoj korporaciji, rekla je:

“Nemojte da vas zavaraju titule. Ne doživljavam sebe kao velikog bosa. Prije bih rekla da imam 13.000 šefova, a to su moji zaposleni, i još pola miliona šefova, koji su naši klijenti”.


(Pressmedia)