Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Njemački ekonomski savjetnici: “Inflacija se sve više širi na cijelo gospodarstvo”

Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.

Vijeće ‘mudraca’ revidiralo je prognozu prema kojoj bi se njemačko gospodarstvo ove godine trebalo suočiti s blagom recesijom i sada očekuje stagnaciju, uz prognoziranu stopu rasta od 0,2 posto.

U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 1,3-posto, izračunali su.

Prognoza za ovu godinu blago je poboljšana zbog stabilnije opskrbe energijom koja je ublažila rast veleprodajnih cijena i otvaranja kineskog gospodarstva nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida i očekivanog jačanja inozemne potražnje, tumače stručnjaci.

“Snažniji rast (aktivnosti) u ovoj i idućoj godini sprečavaju oslabljena kupovna moć, zbog inflacije, te pogoršani uvjeti financiranja i spori oporavak inozemne potražnje”,  objasnila je predsjedateljica grupe Monika Schnitzer.

Europska središnja banka osjetno je podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflacija, što je pogoršalo uvjete financiranja za kućanstva i poduzeća i prigušila potrošnju i ulaganja, napominju vladini savjetnici.

Stroža monetarna politika vjerojatno će znatnije utjecati na inflaciju i zakočiti rast cijena tek tijekom godine, dodaju.

Inflacija u eurozoni još je daleko od zacrtanih dva posto, pa će ECB vjerojatno morati ponovo podići kamatne stope, istaknula je članica vijeća Ulrike Malmendier, dodavši da borbu protiv inflacije središnjim bankama otežava neizvjesnost na financijskim tržitima u proteklim tjednima.

Inflacija bi ove godine po procjeni savjetnika njemačke vlade trebala iznositi 6,6 posto i kliznuti na tri posto u 2024.

Rast potrošačkih cijena zamjetno će usporiti tek u idućoj godini zbog povećanja plaća i viših proizvođačkih cijena koje će još neko vrijeme priječiti popuštanje inflacije, rekao je član vijeća Martin Werding.

“Inflacija se sve više širi na cijelo gospodarstvo”, naglasio je Werding.