Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Odgovorno poslovanje kao prioritet za Galeniku


Galenika je dio brazilske NC grupe od 2018. godine, ali na tržištu je prisutna već 77 godina i vrijedi za giganta farmaceutske industrije. Pouzdan brend zasnovan na kvalitetu, Galenika je jako dobar primjer love brand-a, jer ljudi vole Galeniku, i emotivno su vezani za proizvode ove farmaceutske kompanije. U BiH Galenikini proizvodi su veoma dobro poznati starijim generacijama, uvijek su bili dio kućnih apoteka što se tradicionalno prenosilo i na mlađe generacije.

Galenika je kompanija kojoj se vjeruje, što je posljedica istinskog kvaliteta proizvoda. To svjedoče i potrošači, ali i profesionalci – farmaceuti i ljekari. U svom portfoliju Galenika ima više od 250 proizvoda. Najsavremeniji generički lijekovi, dijetetski suplementi, kozmetički proizvodi i medicinska sredstva, a gotovo kompletan asortiman je rezultat Galenikinog sopstvenog razvoja. Sa godišnjim potencijalom proizvodnje od 100 miliona pakovanja, Galenika je snažno prisutna u cijelom regionu, kao i na međunarodnim tržištima.

Uz tradiciju i kvalitet, Galenika je beskompromisno posvećena i inovacijama, a treba napomenuti da je to kompanija koja je jedna od prvih u svijetu počela proizvodnju penicilina, još 1947. godine, a danas ima čak 50 proizvoda koji su na tržištu više od pola vijeka.

Uz veličanstveni historijat i neprikosnoveni kvalitet, kompanija gleda u budućnost širom otvorenih očiju. Galenikin Institut za istraživanje i razvoj uvijek neumorno radi na stvaranju novih i boljih proizvoda. Inspirisana digitalizacijom koja ubrzava svijet, Galenika je prva kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja je implementirala najsavremeniji sistem za upravljanje poslovnim procesima, kao i inovativnu B2B platformu koja klijentima omogućava poslovanje sa Galenikom kroz najsavremenije digitalno iskustvo.

Proizvodnja se odvija u dvije moderne fabrike i to u skladu sa najvišim GMP i ISO standardima. Kao privredni subjekat sa dugom tradicijom poslovanja, prevashodni cilj je odgovorno poslovanje, kako u finansijskom, tako i u društvenom aspektu, a kompanija već dugi niz godina uspješno sprovodi adekvatne mjere zaštite životne sredine i realizuje ciljeve koji su u saglasnosti sa strogim zahtjevima standarda ISO 14001.

S tim u vezi, u planu je investiranje u modernizaciju kotlarnice za proizvodnju toplotne energije. Vrijednost ove investicije iznosi milion i 150 hiljada eura. Ova investicija je u skladu sa trajnim opredeljenjem kompanije da ulaže u unaprijeđenje energetske efikasnosti i neutralnog uticaja na životnu sredinu. Primjena globalne korporativne politike NC grupe kojoj pripada i Galenika, unaprjeđenje energetske efikasnosti i investicije u najsavremeniju tehnologiju doprinose stalnom razvoju i daljem jačanju pozicije kompanije Galenika kako u Srbiji, BiH tako i šire u regionu.

Business Magazine