Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Omogućeno značajnije povećanje mirovina u FBiH

Osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH na snagu će stupiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) FBiH.

– Ono što je za naše penzionere posebno značajno su zakonske odredbe o redovnom i izvanrednom usklađivanju mirovina. Naime, mirovine će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje mirovina, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima umirovljenika – izjavio je Feni federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon što je danas Zakon usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH, a ranije je odobren i u Zastupničkom domu.

Kaže da se očekuju službeni podaci od Federalnog zavoda za statistiku kako bi mogli na osnovu zvaničnih podataka utvrditi precizno visinu kako redovnog tako i izvanrednog usklađivanja penzija.

– Očekujemo da će redovno i izvanredno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti ukupno nešto više od 10 posto – rekao je Drljača.

Istakao je da je “ublažena i odredba o izvanrednom usklađivanju mirovina, tako da se izvanredno usklađivanje može provesti ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, a ne prethodne dvije godine kako je to sada propisano, veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu Federacije, a što će omogućiti izvanredno povećanje mirovina u ovoj godini”.

Određene odredbe zakona su već implementirane kroz ranije zaključke Vlade FBiH.

-Konkretno, jasno je definirano da se na policijske službenike zaposlene na državnom nivou, s prebivalištem u FBiH i koji uplaćuju doprinose FZMIO, primjenjuju odredbe o uvjetima umirovljenja i načinu obračuna penzija, koje važe i za policijske službenike zaposlene u FBiH – istakao je Drljača.

Pojašnjava da je zakonom utvrđeno pravo udovica poginulih boraca i branitelja, koja nisu imala status osiguranika, da ostvare prava na obiteljsku mirovinu, s obzirom da se povredom na radu, u smislu ovog zakona, smatra i ozljeda osobe koja je zadobivena u pripremama i obrani BiH (u periodu 18.09.1991. – 23.12. 1995. godine).

Kako navodi Drljača, članovima obitelji umrlog osiguranika uz bračnog supružnika (udovice odnosno udovca) smatra se i izvanbračni partner, u skladu s Obiteljskim zakonom FBiH. To će omogućiti ovoj kategoriji osoba da po prvi put ostvare pravo na obiteljsku mirovinu.

Također, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama zaključenog između nosilaca osiguranja u entitetima BiH, zbirni iznos srazmjernih penzija ostvarenih u entitetima ne može se isplaćivati u iznosu manjem od najnižeg iznosa penzije.

Cilj ovog zakon je, zaključuje Drljača, da se otklone uočene nejasnoće, preciznije definiraju i poboljšaju određene odredbe, zakon uskladi s drugim propisima i međunarodnim standardima, provedu dvije presude Ustavnog suda Federacije i Ustavnog suda BiH, te dodatna briga o zaštiti standarda umirovljenika, prenosi Dnevnik.ba.

Centralna.ba