Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

OTVARA SE NOVA TVORNICA: RADNICI ĆE BITI PLAĆENI KAO U NJEMAČKOJ

Radi se o novom proizvodu kompanije “Derubis Yachts” iz Viteza, koja se proslavila na svjetskom tržištu sa luksuznom bh. jahtom “Derubis Fly 44”, izgrađenom u njihovom brodogradilištu u Vitezu, u srcu Bosne.

Nova tvornica prostire se na 3.000 četvornih metara zatvorenog i isto toliko četvornih metara otvorenog prostora, u početku će zapošljavati 30 radnika, a do kraja 2022. trebalo bi da se u njoj proizvede 500 novih luksuznih kamp-prikolica.

Prema riječima Denisa Kraljevića, osnivača i prvog čovjeka “Derubisa”, više ne mogu ostati mali, “moramo narasti”.

Luksuzna kamp-prikolica duga je sedam metara

Kraljević za Oslobođenje govori da će morati obučiti radnike, a ako bude bilo potrebno, zaposlit će i ljude iz inozemstva. Tvrdi da će mladi ljudi, ako se posvete poslu i budu koncentrirani kao kad rade u Njemačkoj, uz rezultate rada kao u Njemačkoj, imati i plaću koja neće biti manja od plaće kakvu bi imali u toj zemlji. To je, kaže, način na koji bi se trebao zaustaviti odlazak mladih iz BiH.

Ovo je moderna tvornica, tvornica 21. stoljeća, u kojoj mladi ljudi mogu pronaći dobar posao. Ovakvi projekti mogu zaustaviti odlazak mladih u inozemstvo, kaže Kraljević.

  • Da smo išli na lokalne sajmove, ostali bismo lokalni. Išli smo na dva najveća sajma na svijetu i to se pokazalo dobrim potezom. Bio je, naravno, to i riskantan potez, ali smo uspjeli – ističe.

Za novu tvornicu priča da je napravljena na novim tehnologijama, da “ono što drugi mogu sanjati, mi možemo napraviti”.

  • Luksuzna kamp-prikolica je napravljena iz jednog dijela, iz kalupa. To je preskupa tehnologija da bi se radila u Europi. Puno je ljudskog rada, puno truda za napraviti. Tvornice koje postoje ne mogu dozvoliti sebi da uspore proizvodnju, da rade na ovaj način. Nama ovo osigurava prođu i čini razliku od drugih proizvoda. U sljedećih nekoliko godina ne očekujem da će neko krenuti u ovom smjeru. Mi smo došli na druge ideje, donijeli smo novu tehnologiju, donijeli smo novi pristup, donijeli smo novu ergonomiju unutarnjeg prostora… Sve ideje koje smo imali u glavi smo realizirali i to se pokazalo kao dobitna kombinacija – dodaje Kraljević.

Proizvodit će i jahte

Nedavno je u Vitezu održano prvo okupljanje distributera kompanije “Derubis”, kojem su nazočili i generalni distributer za EU i Rusiju – ALBE Alliance grupa, te ostali distributeri iz Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Litvanije, Rusije, Češke Republike, Slovenije, Hrvatske i Saudijske Arabije.

Privatnim zrakoplovom u BiH tako su doletjeli vlasnici ALBE Alliance grupacije – bračni par Alexander i Scherger. Kada su u pitanju jahte, u 2022. godini cilj je da “Derubis” proizvede njih sedam u svom brodogradilištu.

  • Ne bismo ni krenuli u ovaj posao da nismo bili sigurni u uspjeh. Mi smo ispitali tržište. Nudili smo zajedničku suradnju drugim bh. tvrtkama, da krenemo zajednički u tako nešto. To što su oni bili kratkovidni, nije do nas. Krenuli smo sami i napravit ćemo ono što smo zacrtali. Kod nas ne postoji rikverc. Možemo samo ići naprijed. Onaj tko nas može slijediti, može sa nama. Oni koji ne mogu, trebaju naći nešto jednostavnije. Istina, uspjeh se dogodio brže nego što smo očekivali, ali smo definitivno preduvjete za to sami napravili. Iznenadila nas je brzina reakcije Europe i partnera i brzina narudžbi koja je definitivno velika – naglašava Denis Kraljević, koji je sa suprugom Lejlom Kraljević suvlasnik tvrtke “Derubis”, piše Oslobođenje.

Hayat