Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Ovo su najnovije cijene goriva na benzinskim crpkama u BiH

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine jutros za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,72 KM/litru, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) 2,84 KM/litru, potvrdili su Feni iz Federalnog ministarstva trgovine.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u srijedu je u FBiH za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 bio od 2,51 do 3,21 KM/litru a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 2,61 do 3,36 KM/litru.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog donijela Odluku, koja je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja 2021. godine, o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (“Službene novine Federacije BiH”, broj 26/21).

Tom odlukom Vlada je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Kontrolu nad primjenom Odluke vrše federalni i županijski tržišni inspektori sve dok je ona na snazi

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ranije su priopćili da su inspekcijskim kontrolama nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u FBiH, federalni tržišni inspektori samo od 5. do 7. ožujka u prekršaju zatekli 13 subjekata kontrole i izdali 29 prekršajnih naloga.

Također, kod jednog subjekta nadzora inspektori su zatekli 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 maraka bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet.

Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora 10 subjekata kontrole je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje.

Građani informacije o cijenama goriva mogu naći na aplikaciji FMT FBIH oil info

Iz Ministarstva trgovine također podsjećaju građane da sve informacije o cijenama naftnih derivata mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine:  www.fmt.gov.ba.

“To će građanima omogućiti da kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje”, navode iz Federalnog ministarstva trgovine, prenosi Fena.

Centralna.ba