Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Pad cijena goriva u Federaciji BiH

[ad_1]

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH za premium bezolovni benzin 95 danas se kreće od 2,41 do 2,81 marke po litru, a za dizel od 2,26 do 2,66 maraka, istaknuli su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Prosječna maloprodajna cijena za premium bezolovnog benzina 95 danas je u odnosu na 17. travnja ove godine, niža za 3,03 posto kada je iznosila 2,64 KM/litru.

Prosječna maloprodajna cijena dizela također je danas niža za 7,58 posto u odnosu na 17. travnja, kada je iznosila 2,64 marke po litru.

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog  donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (“Službene novine Federacije BiH”, broj 26/21).

Navedenom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 maraka po litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 maraka po litru derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja 2021. godine, podsjećaju iz resornoga ministarstva.

Business Magazine