Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Padaju cijene goriva u Federaciji BiH

Frustriran bh. političarima, visoki predstavnik Christian Schmidt kazao je za Glas Amerike da ga njihov nerad i neiskorištavanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji, obavezuje na intervencije.

Na početku razgovora osvrnuo se na intervencije u deblokadi imenovanja Vlade FBiH.

“Mislim da se ove odluke moraju sagledati zajedno. Cilj je bio da se odlukom izabranih tijela dobije funkcionalna vlada. Ustavi u Bosni i Hercegovini su puni provjeravanja i balansiranja, a ponekad se te provjere i balansi zloupotrebljavaju samo za blokiranje. Tako da sam u listopadu mogao deblokirati formiranje Ustavnog suda Federacije, izbore Predsjedništva [Federacije], a sada i izbor Vlade. Tako da sam uvjeren da je ovo imalo efekta. Postoje rupe u Ustavu, ili veze koje se ne mogu raspetljati zbog današnjih pravila, i to mora popuniti Parlament. Tako da sam ponudio godinu dana da se raspravlja na parlamentarnom nivou i da se donesu odluke o amandmanima na Ustav, onda mislim da bi to bilo izvodljivo i održivo”, rekao je Schmidt.

Hrvatski premijer Plenković javno se hvalio utjecajem na donošenje njegovih mjera. Schmidt je odbacio  ovu tvrdnju.

“Uspjeh ima mnogo roditelja, ali neuspjeh je siroče. Oni koji sagledaju moje odluke vidjet će da one ne mijenjaju etničke strukture. To ne mogu sam učiniti. Moramo promijeniti Ustav kada su manjine u pitanju. Trenutno je diskriminatoran i zato moramo raditi na tome. Kako čujem SDA sada nije zadovoljna. Razumijem, jer je SDA izgubila predsjedničke izbore 2. listopada, inače, bez ikakvog doprinosa s moje strane. Sami su odgovorni za svoj poraz. Od osnivanja Federacije, od Washingtonskog sporazuma, uglavnom postoji koalicija između SDA i HDZ-a. Bošnjački reformski blok je sada partner. Spoznao sam da su neki od ovih komentara u Bosni i Hercegovini vođeni vlastitim interesom, pa pozivam one koji ih zastupaju da dođu na raspravu o amandmanima na Ustav. Svima koji sada govore ‘Zašto ste intervenirali? Dajte im više vremena’, kažem: ‘Dobro, od 2014. imate Vladu u ‘tehničkom mandatu’. Sada imate odlazećeg premijera, koji je prvostupanjsko osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Da li stvarno da čekam naredne dvije godine? Što bi se desilo? Time bi se zatvorio prozor mogućnosti za europske integracije”, dodao je.

Pokušao je objasniti odluku da je dovoljno 3/5 glasova za formiranje vlade FBiH.

“Riječ je o privremenom prijedlogu. Mogli biste imati dvije trećine, tri petine ili bilo što drugo. Ovo je samo nešto s čim se može raditi. Ako ste nezadovoljni, slobodno to promijenite, jer moj amandman neće stupiti na snagu ukoliko u narednih godinu dana u Parlamentu bude postojao konsenzus za neko drugo rješenje. Dakle, ovo je poziv. Idite na posao i dajte prijedlog. Prošla su dobra stara vremena u kojima ste samo kritikovali visokog predstavnika zato što je obavljao vaš posao. Radite svoj posao. To je moja poruka.”

Odgovorio je i na pitanje da li su opravdane kritike SDA koja ne participira u federalnoj vladi.

“Nisam pravio nikakvu razliku između bilo koje stranke. Problem u ovoj zemlji je nedostatak kulture dolaženja do kompromisnog dogovora. Ne morate imati isto mišljenje, ali morate pokušati pronaći zajedničko rješenje. Moja odluka od 2. listopada bila je odgovor na blokadu na nivou Federacije. Bivši Reis-ul-Ulema Mustafa Cerić je rekao da bi trebala SDA da razmisli ‘zašto nitko ne želi u koaliciju sa vama’. U suštini, morate da shvatite da će postojati odgovor na svaku blokadu”, rekao je Schmidt.

Vi ste gotovo irelevantni u Republici Srpskoj. Zvaničnici odbijaju da se sastanu sa vama, ignorira vaše odluke, a Željka Cvijanović je izašla iz sale tijekom vašeg izlaganja u UN-u. Dodik je zaprijetio: “Onog trenutka kada pokušate da oduzmete imovinu, mi ćemo donijeti odluku o nezavisnosti Republike Srpske.” Ovo je direktan izazov za Daytonski sporazum, vaš legitimitet i vašu sposobnost da djelujete kao visoki predstavnik. Šta činite da osigurate da se Dayton provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini, a ne samo u Federaciji?

“Prvo, nije na meni da komentarišem tko izlazi, tko ostaje ili tko treba da dokaže da nema razgovora. Ne morate biti na visokoj diplomatskoj poziciji, već samo imati određeno životno iskustvo da znate da ako prestanete da razgovarate, imate problem da dobijete ono što želite. Jedan političar iz Republike Srpske, ne iz SNSD-a, upravo mi je prošle sedmice rekao: ‘Vidi, rekao sam Dodiku, Schmidt je tu. On postoji. On donosi odluke. Zašto ne razgovaramo s njim?’ Ovo pitanje se ne tiče samo mene. Tiče se država članica Vijeća za implementaciju mira. Ako čujemo da Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države nisu prihvaćeni za razgovore u Banja Luci… što onda? On [Dodik] želi u Europsku uniju? Izvinite, ali iskustvo Europske unije je sjedenje i razgovaranje. Razgovaranje je ponekad jako dosadno, ali pričanje je bolje nego pucanje”, rekao je.