Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

POČINJE PROJEKAT BRZA CESTA BIHAĆ-CAZIN-KLADUŠA: RASPISAN TENDER, VRIJEDNOST 500 MILIONA EURA!

Autoceste FBiH su objavile javni poziv za izradu idejnog projekta brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša-Republika Hrvatska, dužine oko 47 kilometara.

Početak dionice je u zoni graničnog prelaza Maljevac, a kraj na spoju trase brze ceste sa planiranom obilaznicom Bihaća.

Kako se navodi u projektnom zadatku, na dijelu ceste gdje su zahtijevniji geometrijski i saobraćajni elementi potrebno je provjeriti potrebu izgradnje dodatne trake za spora vozila. Idejni projekat je potrebno uraditi za puni profil brze ceste.

Unsko-sanski kanton je u 2021. godini u sklopu izrade prostornog plana PPUSK-a definisao zaštitni pojas (koridor) planirane brze ceste.

Izabrani projektant treba da ispita mogućnosti optimizacije odabrana trase na način da se dođe do smanjenja dužine objekata (mostovi i tuneli) i dobiju pouzdani podaci vezani za trasu i objekte na njoj.

Planirana brzina ceste je do 100 km/čas, a u pojedinim dijelovima do 80km/čas.

Procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 3.500.000 KM dok je rok za pružanje usluga je osam mjeseci od dana dostavljanja zahtjeva za pružanje usluga od strane ovlaštenog predstavnika ugovornog organa. Također, planirano je provođenje postupka e-aukcije.

Ponude koje treba da važe najmanje 120 dana se primaju do 9. marta.

Podsjećamo u septembru 2021. prilikom prve posjete vršioca dužnosti direktora Autocesta Federacije BiH Elmedina Volodera Bihaću istaknuto je da će radovi na izgradnji ukupnog projekta zavisiti od novca.

  • Izgradnja prve dionice od deset kilometara trebalo bi da počne 2022. godine i traje najviše dvije godine, a ukupan koridor četiri do šest godina. Preduvjet je na vrijeme osigurati projekt, dozvole, eksproprijacija i naravno finansijska sredstva – naglasio je Voloder.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se, kako je kazao Voloder, na oko 500 miliona eura i “zavisi od mnogo faktora poput cijene materijala koje rastu”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat